Koncert VKO i Blanke Tkalčić u Schauffhausenu, švicarskom gradu u kojem je već 1.200 naših ljudi

vv | 24.6.2019. u 03:53h | Objavljeno u Društvo

Pred brojnom publikom u crkvi Sv. Johanna u švicarskom gradu Schaffhausenu zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih poslova, a u organizaciji Konzulata Republike Hrvatske u Zürichu i Koncertnog ureda Varaždin nastupili su članovi Varaždinskog komornog orkestra i Blanka Tkalčić.

IMG_9838.JPG

Varaždinski su glazbeni gosti okupljene počastili izvedbom djela Lisinskog, Mozarta, Tartinija i Brittena, a najbolja pozivnica u Varaždin bila je i ona glazbena - arija Hajdmo u Varaždin iz operete Grofice Marice. Koncert uz Dan državnosti RH bio je i uvertira u suradnju koju će Grad Varaždin razvijati sa Schaffhausenom, gradom po mnogočemu sličnom Varaždinu. 

-Puno je poveznica koje povezuju dva grada, od kulture koja se vidi na svakom koraku pa do sporta i siguran sam da nas u budućnosti, i to vrlo skoroj, očekuju brojni zajednički projekti, kao što i očekujemo goste iz Švicarske u Varaždinu“, istaknuo je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar.

IMG_9841.JPG

Generalni konzul RH u Zurichu Slobodan Mikac čestitao je Dan državnosti RH i zahvalio domaćinima na srdačnoj dobrodošlici varaždinskim glazbenicima i izaslanstvu Grada Varaždina, a članovima Komornog orkestra na izvrsnom programu, dok je gradonačelnik Schaffhausena Peter Neukomm zahvalio Varaždincima na divnom glazbenom poklonu i istaknuo kako je siguran da očekuje dva grada sjajna suradnja.

IMG_9839.JPG

Konzul Mikac predao je posebne zahvalnice Konzulata Komornom orkestru, gradonačelniku Neukommu, Raymondu Rojniku, ravnatelju Koncertnog ureda Varaždin te Ruži Studer Babić i Tomislavu Babiću, Hrvatima koji godinama žive i djeluju u Schauffhausenu jer daju velik doprinos za hrvatsku zajednicu u Švicarskoj i promicanju veza i suradnje.

U Schauffhausenu živi oko 1.200 Hrvata, a grad se osim svojom kulturom dići i sportom, pa su gosti iz Varaždina svojem domaćinu, gradonačelniku Neukommu, poklonili dres NK Varaždin i Odbojaškog kluba Kitro Varaždin. Na koncertu u crkvi publika je dugotrajnim pljeskom nagradila Komorni orkestar i posebice Dunju Bonte,k koja je nastupila kao solistica.

Posebnosti i zanimljivosti Varaždina predstavljene su i na glavnom gradskom trgu, a ako je suditi po velikom interesu brojnih okupljenih svjetla budućnost očekuje suradnju Varaždina i Schaffhausena.

IMG_9840.JPG