Književni natječaj o temi "Zavičaj" za školarce

VV | 8.4.2018. u 19:30h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Udruga Mlada pera raspisala je književni natječaj čiji je cilj potaknuti mlade na razmišljanje o vlastitu zavičaju i o tome što je za njih rodni kraj.

- Ono što izaberu kao najvažniji simbol zavičaja govori puno o tome kako razmišljaju o njemu, a onda posredno i o sebi i svom položaju u zajednici. U današnje doba globalizacije iznimno je važno čuvati nacionalni identitet jer se događaju velika ispreplitanja različitih kultura, a da bismo naučili mlade da postanu građani svijeta prvo ih treba naučiti cijeniti svoju vlastitu kulturu i duhovnu baštinu, ali im pokazati i načine poštovanja različitosti drugih kultura. Pisanjem o vlastitu zavičaju te čitanju drugih uradaka o drugim zavičajima potiče se razumijevanje i prihvaćanje razlika drugih kultura, odnosno čuva se i razvija nacionalna i duhovna materijalna i nematerijalna baština Republike Hrvatske te se potiče tolerancija različitosti - obrazložio je predsjednik udruge Mlada pera Gorkić Taradi.

Projekt je namijenjen osnovnoškolcima, srednjoškolcima i čitateljima portala Top generacija.

PRAVILA NATJEČAJA ZA PROJEKT “NIKAD NE BI POGODIO!”

1. Organizator projekta je udruga Mlada pera. Unutar projekta raspisuje se natječaj za najkreativniji i najpoučniji literarni rad na temu o svom zavičaju.

2. Na natječaju mogu sudjelovati svi osnovnoškolci i svi srednjoškolci Republike Hrvatske i polaznici hrvatske nastave u inozemstvu.

3. Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija u posebnoj kategoriji. U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj od 1.4. do 15.7.2018. godine. Nema ograničenog broja radova po autoru.

4. Žiri čine članovi udruge Mlada pera, jer su oni i osnovali udrugu s namjerom širenja i objavljivanja dječjih literarnih radova te vanjski stručni suradnik.

5. Radovi se šalju obavezno emailom u doc. ili docx. formatu na email adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. uz obavezan predmet: Za natječaj Nikad ne bi pogodio. Uz radove obavezno priložiti potpisanu Suglasnost roditelja za objavu dječjeg literarnog uratka. Suglasnost isprintati i potpisanu od strane roditelja poslati poštom na

Udruga Mlada pera

Travnik 14

40000 Čakovec

ili potpisanu skenirati i zajedno s radom poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Ukoliko se šalje više radova i u različitim terminima, dovoljna je jedna suglasnost.

Radovi će biti objavljeni s imenomi prezimenom autora/ice, razredom i školom.

Radovi mogu biti popraćeni vlastitim autorskim fotografijama ili ilustracijama kao i fotografijama i ilustracijama prijatelja ili rođaka uz njihovu dozvolu. Udruga ne odgovara za eventualnu povredu autorskih prava nad fotografijama ili ilustracijama.

6. Predviđene su novčane nagrade u tri kategorije u sljedećim iznosima:

– 1. mjesto kategorija osnovne škole: 750 kn,

– 2. mjesto kategorija osnovne škole: 500 kn,

– 3. mjesto kategorija osnovne škole: 250 kn,

– 1. mjesto kategorija srednje škole: 750 kn,

– 2. mjesto kategorija srednje škole: 500 kn,

– 3. mjesto kategorija srednje škole: 250 kn,

– 1. mjesto kategorija komentar čitatelja: 300 kn,

– 2. mjesto kategorija komentar čitatelja: 200 kn,

– 3. mjesto kategorija komentar čitatelja: 100 kn,

7. Udruga ima pravo promijeniti iznose novčanih nagrada jer ovise o ukupnim priljevima financijskih sredstava za ovaj projekt.

8. Objava najboljih radova bit će u roku 30 dana od završetka natječaja na službenoj stranici udruge Mlada pera.

9. Organizator zadržava pravo u bilo kojem trenutku diskvalificirati sudionike za vrijeme trajanja natječaja, u sljedećim slučajevima:

– ako sudionik prekrši ova pravila,
– ako tekst sudionika nije u skladu s temom Natječaja,
– ako je ponašanje i rad sudionika uvredljivog ili vulgarnog sadržaja.

10. Udruga Mlada pera zadržava pravo poništiti natječaj bez posebnog obrazloženja, do trenutka javne objave rezultata na web stranici udruge.