Kerekeši uskoro u svojim prostorima: Radi se Kulturni centar Kerekesh teatra

VV | 28.1.2021. u 13:47h | Objavljeno u Društvo

Nakon dvije godine uspjeli smo uvjeriti gradonačelnika da je potrebno i važno da Varaždin ima jedan takav veliki, multifunkcionalan prostor s bogatim i raznolikim sadržajem koji će podići kvalitetu društvenog života u našem gradu, ali i stvarati nove kreativce koji će nastaviti raditi samo dobre i lijepe stvari za Varaždin. Predložili smo Gradu Varaždinu više od deset lokacija, no upravo najkvalitetnija ideja došla je od strane gradonačelnika Ivana Čehoka i lokacija za gradnju kulturnog centra je na čestici 16606 k.o. Varaždin, iza zgrade bivšeg Centra Tomislav Špoljar, između Elektrostrojarske škole i sportske dvorane Graberje. Kazališna družina Kerekesh Teatar i partnerska firma Keraktiv d.o.o. plaćat će godišnju naknadu Gradu Varaždinu za pravo građenja prema službenoj procjeni vrijednosti nekretnine - stoji u priopćenju Kerekesh teatra oko vijesti izgradnje vlastitih prostora.

Kulturni centar Kerekesh Teatar od 1200 m2 bit će novi kulturni dom za sve vrste izvedbenih umjetnosti, razne radionice, društvena događanja u dvije dvorane ( glavna dvorana od 444 sjedećih mjesta odnosno 1500 stajaćih mjesta i cabaret scena od 100 sjedećih mjesta ) te na ljetnoj pozornici koja će imati jednaki kapacitet dvorane za svaki program, tako da u slučaju lošeg vremena nećemo otkazivati niti jedan program već ćemo ga preseliti u dvoranu.

Od kazališnih, dramskih i filmskih programa Kerekesh Teatar će svakako nastaviti s organizacijom najvećeg i najposjećenijeg kazališnog festivala u Hrvatskoj - TJEDAN SMIJEHA u trajanju od deset dana, također već tradicionalne ljetne kazališne manifestacije - VARAŽDINSKE KAZALIŠNE VEČERI u trajanju od deset dana, a svaki mjesec organizirat ćemo dvije izvedbe predstava za odrasle i dvije predstave za djecu i mlade gostujućih kazališta iz cijele Hrvatske. Organizirat ćemo i FAKIN - FESTIVAL AMATERSKIH KAZALIŠTA IZ NARODA u trajanju od šest dana te dramske radionice za djecu i odrasle, radionice glume pred kamerom, radionice javnih nastupa, gostovanja poznatih glumaca i redatelja i razne audicije za predstave, serije, filmove, voice testove za sinkronizacije animiranih filmova te radionice filmske i kazališne šminke s poznatim i nagrađivanim gostima. Svakog ljeta organizirat ćemo i VARAŽDINSKI FESTIVAL FILMA I FILMSKE GLAZBE koji će prvo biti za hrvatske filmaše i glazbenike, a kasnije se nadamo i međunarodnom izdanju. Uz to, u kulturnom centru biti će i studio za snimanje i fotografiranje. Također ćemo svaki mjesec imati i jednu večer STAND UP-a. Tokom svake godine organizira ćemo šest humanitarnih dana u kojima će svi sadržaji biti humanitarnog karaktera te ćemo nastaviti tradiciju pomaganja cijele godine.

Za folklorni i plesni sadržaj svakako će biti zaduženi stalni korisnici - Centar tradicijske kulture i Plesni klub Feel koji će svakodnevno imati probe i radionice za svoje mnogobrojne polaznike, ali konačno u kvalitetnom prostoru koji će dodatno poticati djecu i mlade na kreativnost i omogućiti im najbolje moguće uvjete. Organizirat ćemo FOLKLORNE I TAMBURAŠKE FESTIVALE, CJELOVEČERNJE KONCERTE domaćih i gostujućih KUD-ova, PLESNA NATJECANJA I NASTUPE.

Glazbeni sadržaji posebno će imati svoj kontinuitet, tako ćemo svaki mjesec organizirati dva koncerta na velikoj sceni i dva koncerta na cabaret sceni, a bendovi i glazbenici će konačno imati dvije velike prostorije za probe, od kojih je jedna koncipirana kao glazbeni studio, tako da će odmah moći i snimiti sve što žele. Tokom godine organizirat ćemo dva GLAZBENA FESTIVALA i ponovo ćemo pokrenuti dvodnevni humanitarni festival HELP FEST.

Likovne radionice uključivat će i izradu scenografije za razna događanja, a osim MEĐUNARODNE IZLOŽBE KARIKATURISTA koju organiziramo svake godine, organizirat ćemo 4 izložbe godišnje koje će biti postavljen u prostorima kulturnog centra.

U kulturnom centru također će djelovati i logopedi, psiholozi i predavači koji će pomoći u usmjeravanju mladih osoba, jačanju njihovog samopouzdanja i stvaranju kreativnih i zrelih ljudi.

Uz sve navedeno, vratit ćemo u Varaždin navike svakodnevnih druženja uz razne društvene aktivnosti, turnire, natjecanja, organizaciju modnih revija, prezentacije, promocije predstavljanja raznih brandova, prezentacije i promocije.

Kulturni centar će na ulazu u zgradu imati natkrivenu terasu i ugostiteljski dio kako bi se omogućilo i druženje izvođača s publikom i poticalo na opušteno druženje koje je također dio kulture i društvenog života. Tokom cijelog  publika će moći uživati u  glazbi,hrani i piću u kulturnom vrtu, prostoru gledališta ljetne scene.

Naravno, kulturni centar će kao i svaki moderan kulturni centar u Europi imati i visoko komercijalnu namjenu tj. mogućnost najma dvorana i prostorija za razne namjene, konferencije, proslave, rođendane s izrazito kreativnim sadržajem u cijelom kulturnom centru i sva druga javna ili privatna događanja, a cjenik najma i svih usluga biti će javno dostupan na web stranici Kulturnog centra Kerekesh Teatar.

Geodet Matija Mišak napravio je prvo mjerenje i prikaz situacije, tako da smo s projektantskom firmom Slunjski d.o.o. krenuli u izradu idejnog projekta i kontaktiranje drugih projektanata za strojarstvo, elektroinstalacije i dr.

Nakon idejnog projekta pripremit ćemo glavni projekt i dokumentaciju za građevinsku dozvolu nakon koje bismo počeli s radovima, a istovremeno s prijavom na natječaj EU fonda za infrastrukturu i nacionalnu crowdfunding kampanju koja će trajati do završetka radova do druge polovice 2022. godine.

- Kad si zdrav treba ti Kerekesh Teatar, a kad si star treba ti fratar, jer život je čupav i dlakav, zato dajemo vam smijeh, jer smijeh je lijek - izjavio je Ljubomir Kerekeš.

- Tak dugo dok ne bumo imali svaki mjesec nagrađivane gostujuće predstave za djece u i odrasle u Varaždinu, velike koncerte stranih i domaćih izvođača, svjetski poznate DJ-e, razne dramske, plesne, glazbene i likovne radionice te razne društvene sadržaje -  ja jednostavno ne bum miran - rekao je Jan Kerekeš.