Izložba Nevidljivi krajolik u izložbenom salonu palače Sermage i galeriji Zlati ajngel

Igor Čolaković | 4.5.2021. u 19:03h | Objavljeno u Društvo

U Izložbenom salonu palače Sermage i galeriji Zlati ajngel od 5. svibnja će za razgled biti otvorena izložba Ane Ratković Sobote i Marte Tute, akademskih slikarica koje se radovima koji će biti izloženi na ovoj, drugoj ovogodišnjoj zajedničkoj izložbi Gradskog muzeja Varaždin i galerije Zlati ajngel referiraju na aktualnu temu devastacije prirode.

Dvije slikarice motive za svoje radove nisu izabrale nasumično, već su ih pronašle u krajoliku s kojim su životno povezane. Tako Ana Ratković Sobota primjerice, fotografije Plitvičkih jezera s početka prošloga stoljeća koristi kao predložak za svoja ulja na platnu velikih formata, dok Marta Tuta nadahnuće za svoje crteže agava, planina i rijeka nalazi u prirodi Velebita i Zrmanje te otoka Paga.

Obje umjetnice svojim radovima nastoje istaknuti jednostavnost i profinjenost prirode, potaknuti na razmišljanje o nekada netaknutim krajolicima i upozoriti na nužnost aktivnog odnosa u očuvanju prirode.

Izložba - Nevidljivi krajolik, Ane Ratković Sobote i Marte Tute u oba će galerijska prostora za razgled ostati otvorena do 30. svibnja.