Izložba Jasmine Jakopanec "Život jedne slike" u Kuli stražarnici

Julijana Marčec | 31.3.2021. u 14:04h | Objavljeno u Društvo

U Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Staroga grada postavljena je izložba mlade varaždinske autorice Jasmine Jakopanec.

Izložba „Život jedne slike“ varaždinskoj publici donosi priču o slici koju je umjetnica naslikala 2016. godine u Karlovcu, sudjelujući u programu razmjene mladih -  3. Ulična galerija - Mehaničko gibanje kao umjetnički element. Tamo je počeo taj multimedijski projekt u sklopu kojeg je slika „rođena“, a na izložbi u galeriji HDLU-a je prikazan njen put sve do danas.

Varaždinska publika kroz izložene fotografije, video ali i dijelove slike na podu u galeriji može vidjeti kako su sliku doživjeli prolaznici u Karlovcu, Rijeci i na Špancirfestu u Varaždinu. Kroz ovaj je projekt mlada autorica u nekoliko hrvatskih gradova održala ulične performanse u kojima su slučajni prolaznici bili pozvani da – oslobode svoj strah. Neki su sliku gazili, neki su na njoj zaplesali, a na što su se još odvažili i što je od slike na kraju ostalo likovna publika može provjeriti u Kuli stražarnici Staroga grada sve do 9. travnja.

Inače, Jasmina Jakopanec je 2017. diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a dosada je osvojila već brojne nagrade među kojima kao najznačajnije izdvaja prvu nagradu na natječaju "Rijeka-moj grad", 2013. godine, zatim Rektorovu nagradu za najbolji umjetnički rad i Nagradu akademije za najbolji rad u novim medijima 2016. godine. Uz to sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu, a održala je i nekoliko samostalnih. Mlada umjetnica članica je HDLU-a Zagreb i HDLU-a Varaždin, a radi u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar.