Izložba "Gimnazijskih 380 godina" otvara se u sklopu Srijede u Muzeju

J.Š./Varaždinske vijesti | 9.10.2016. u 14:05h | Objavljeno u Društvo

U povodu obilježavanja 380. godišnjice djelovanja Prva gimnazija Varaždin, u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, priređuje prigodnu izložbu koja se u sklopu Srijede u Muzeju, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), otvara 12. listopada.

Izložba obuhvaća više od 300 predmeta kao što su dokumenti, fotografije, nastavna pomagala i drugo koji prikazuju povijesni razvoj te srednjoškolske ustanove, kao i svestrano djelovanje njezinih nastavnika te najvažnije uspjehe njezinih učenika.

Iz redova brojnih đačkih generacija koje su je pohađale poniknule su i mnoge značajne osobe iz znanstvene, kulturne i društvene povijesti Hrvatske, što potvrđuje njezinu izuzetnu obrazovnu tradiciju kroz minula stoljeća.

-Da bi se tema prikazala sveobuhvatnije, i ovaj put su na suradnju pozvani Varaždinci, koji su za tu prigodu posudili svoje fotografije gimnazijskih učenika i profesora, proslave maturalnih obljetnica, kao i osobne dokumente kao što su gimnazijske svjedodžbe i svjedodžbe zrelosti te drugi predmeti vezani uz školovanje u Prvoj varaždinskoj gimnaziji - ističu organizatori.

Autorica stručne koncepcije izložbe je muzejska savjetnica Spomenka Težak, koja je uz kustosicu Elizabetu Igrec i gimnazijsku profesoricu Višnju Burek uredila i likovni postav, dok je u pripremi kataloških jedinica i tekstova u popratnome katalogu sudjelovalo više suradnika iz Gradskog muzeja Varaždin i Prve gimnazije Varaždin.

Izložba se otvara u 19 sati, a za razgled je postavljena do 18. prosinca. Ulaz je besplatan.