Iz tiska izašla monografija o varaždinskom strip autoru Nikoli Majnariću Baču Foto: Ilustracija

Iz tiska izašla monografija o varaždinskom strip autoru Nikoli Majnariću Baču

Igor Čolaković | 11.1.2020. u 20:03h | Objavljeno u Društvo

Ovih je dana iz tiska izašla monografija "Bač 1975. - 2004.", posvećena Nikoli Majnariću Baču, tragično preminulom strip autoru, u kojem je predstavljen umjetnički opus ovoga varaždinskog umjetnika, koji je u svom kratkom, ali stvaralački iznimno plodnom životnom vijeku, ostvario više od tisuću likovnih radova, od crteža i skica, do kazališnih plakata, karikatura i stripova.

- Bač se u stripu, ali i u drugim likovnim izričajima, predao svom silinom gorljivosti svoga neprijepornog talenta, ostavivši raznorodan opus, koji je bio objavljivan tek fragmentarno. No, danas, kada je zahvaljujući Bačovu bratu, suradniku i biografu Jurici Majnariću, taj opus prikupljen i objedinjen, Bačovo stvaralaštvo poprima lako prepoznatljive obrise stilske zaokruženosti i dosljednosti, pa tako i neporecive kvalitete - istaknuo je u monografiji književnik mr.sc. Denis Peričić, pišući o ovom varaždinskom autoru jedinstvene osobnosti.

Iznimno talentirani autor

Nikola Majnarić svakako jedan od najtalentiranijih strip autora svoje generacije, svoje je prve stripove nacrtao još u djetinjstvu, a crtao je neumorno, iskreno i predano. „Crtat ću stripove dok sam živ, pa čak i ako ih više nitko neće čitati - izjavio je u jednom intervjuu objavljenom u Varaždinskim vijestima, i doista Bač nikada nije prestao crtati. Crtao je s lakoćom, suptilno i originalno, na svojim je tablama majstorski ispričao svoje originalne, začudne priče, koje je objavljivao u Varaždinskim vijestima, ali i u fanzinima - Endem, Graah, Variete Radikale, StripTiz, 4 zida i zvučnik, ili Katakomba.

- U prikazima lica i likova sintetizira crtež i poteze svodi gotovo na gestualne radnje, u kojima snažno odjekuje ekspresivnost poteza i pokreta, čime naglašava i psihološku karakternost likova. Crtanje je za njega bila nužnost i potreba, koja potječe iz nekog dubljeg, korijenitog zahtjeva u samom autorovom biću. Crta je njegovo najmoćnije izražajno sredstvo, njegov bijeg od realiteta i uranjanje u zamršeni svijet crta s temama iz njegovih osobnih raspoloženja, maštanja i duševnih nemira - napisala je Elizabeta Igrec, viša kustosica u Gradskom muzeju Varaždin, u predgovoru kataloga Majnarićeve izložbe u palači Sermage 2012. godine.

Originalni Bačov izričaj

Originalni izričaj ovoga varaždinskog umjetnika posebno je cijenio i Darko Macan, naš poznati strip autor.

- Njegovi se stripovi nisu čitali za zabavu, ali čitatelj koji bi se odvažio zaći među Bačove stranice bio je nagrađen djelima jasnog autorskog pečata - napisao je Darko Macan u ovoj monografiji u kojoj su objavljene i reminiscencije o Baču i njegovom stvaralaštvu iz pera pokojnog varaždinskog likovnog umjetnika Zvonka Todorovskog, te Damira Steinfla, Miljenka Horvatića, Matije Pisačića, Draška Ivezića, Krune Sudeca, Maje Miljenović, Emila Marcijuša, Ivice Košavića, Jure Hižaka i drugih Bačovih prijatelja i suradnika.

Monografija, koju je uredio Veljko Krulčić, izdala je nakladnička kuća Vedis, uz potporu Ministarstva kulture, Ureda za kulturu Grada Zagreba, Grada Varaždina, Varaždinske županije i Varaždinske biskupije.