Ivica Malčić svojom izložbom otvorit će sezonu izložbi u Zlatnom ajngelu

Varaždinske vijesti | 25.1.2018. u 08:20h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskoj galeriji Zlati ajngel u četvrtak, 25. siječnja, u 19 sati, bit će otvorena prva ovogodišnja izložba. Svojim se slikama predstavlja Ivica Malčić, akademski slikar iz Zagreba, a izložba ostaje otvorena do 11. veljače.

Galerija će i ove godine surađivati s Marijanom Špoljarom, teoretičarem umjetnosti koji je kustos ove izložbe, a u predgovoru katalogu je o autorovu slikarstvu napisao i sljedeće: „… Odabirajući događaje iz svakodnevne ponude novinskih naslova Malčić uspostavlja svojevrsnu egalitarnu normu u kome su slikovni citati iz svijeta politike, kriminala, sporta i spektakla postavljeni u nehijerarhijski odnos, dajući jednaku važnost svim životnim manifestacijama „brutalne stvarnosti“, kako taj segment slike kvalificira sam autor …“ ili pak „… Manija stvaranja (svaki dan jedna slika ili slični koncept radoholičarstva) koju Malčić već godinama primjenjuje neće ga učiniti herojem rada, ali će učvrstiti stav da je uvjerljivost i etičnost umjetničkog rada u izravnoj vezi s egzistencijalnim nabojem toga svakodnevnog ispisivanja vizualnih i verbalnih komentara…“

Inače, Ivica Malčić je rođen u Zagrebu 1964. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. u klasi prof. Miroslava Šuteja. Izlaže uglavnom u Zagrebu, samostalno i skupno. Zamijećen je po konceptu izlaganja koji se bazira na izložbama po 100 slika kao i izlaganja u istoj galeriji svakih deset godina (ciklus izložbi u galeriji VN pod nazivom Ten years after – 1994, 2004, 2014. ili pak Ten years later u Galeriji PM – 2007, 2017.). Za svoj je rad više puta nagrađivan. Izdavačka kuća Durieux 2007. godine posvećuje mu poseban broj časopisa Fantom slobode sa 365 dnevničkih crteža. Živi i radi u Zagrebu.

U 2018. godini Zlati ajngel obilježava dvadeset godina rada galerije u ovom prostoru sa 168 održanih izložbi. Iz Zlatog ajngela zahvaljuju gostima na redovnim posjetima i zajedničkim druženjima.