Ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek: Trebamo poraditi na stvaranju publike

| 26.12.2016. u 13:35h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ove godine je u Galerijskom centru Varaždin bilo toliko izložbi da ih mediji nisu stigli sve pratiti pa smo prigodno sad na kraju godine s ravnateljem te ustanove porazgovarali o značajnijim događajima koji su se tijekom godine održavali u njoj i planovima za sljedeću godinu.

Čini se kao da je u posljednje vrijeme bio veći broj izložbi i drugih aktivnosti u Galerijskom centru nego proteklih godina. Koji je razlog tome?

Istina je. Ovu godinu u galeriji zaključavamo s 34.-tim projektom, što u našoj organizaciji, što kao suorganizatori. Pojačana aktivnost odnosi se na posljednje dvije godine, otkako smo u novom (i ovaj put samo privremenom) prostoru u Uskoj ulici. Nije da nam se ranijih godina nije radilo, već smo bili ograničeni time što je tadašnji prostor na Trgu Miljenka Stančića bio ujedno i galerija posvećena umjetniku čije ime trg nosi, pa nam je veliki dio godine prostor galerije zauzimao upravo postav njegovih radova. Bilo je to rješenje na koje smo pristali u početku osnivanja ustanove sa, u startu naglašenim, privremenim karakterom dok se ne riješi trajni postav Stančića. Ne želeći čekati to, htjeli smo ispraviti tu, mogu otvoreno reći, kulturološku sramotu Varaždina.
Budući da se u tom roku, koliko je trajao najam prostora, u vezi trajnog rješenja za Stančića ništa nije dogodilo, u dogovoru s Gradom i Gradskim muzejom ingerencija i zadatak za rješavanje toga vraćeno je muzeju, što je i logično, jer GMV raspolaže respektabilnim brojem umjetnikovih djela, a osnovna svrha osnivanja Galerijskog centra nije bila stvarati paralelnu muzeološku ustanovu, već živ izlagačko-galerijski prostor, s naglaskom na suvremenu umjetnost.
Pronalaženjem novog prostora, mogli smo se posvetiti toj osnovnoj zadaći, a posebno stoga što je najam novog prostora višestruko jeftiniji, što je i logično, jer je dosta manji, dok je pod prvotnim najmom bilo uključeno i raspolaganje privatnim fundusom od 50-tak Stančićevih djela te su nam na taj način ostala sredstva koja smo mogli usmjeriti u organizaciju projekata.

Više o planovima za 2017. godinu pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti