ISTRAŽILI SMO Zašto za Lupinovu skulpturu nije trebao natječaj ni javna rasprava

| 22.12.2017. u 18:12h | Objavljeno u Društvo

Stephan Lupino svom je gradu nedavno darovao skulpturu „Leteća Venera“, koja je postavljena na početku Ulice Tome Blažeka, ispred ulaza u Zagrebačku banku.

Budući da je upravo Blažekova ulica rodna ulica Ivana Lepena, poznatijeg pod umjetničkim imenom Stephan Lupino, otkrivanje skulpture od metalnih ploča visine tri metra vrlo je emotivno doživio.

– Fotografija mi nije bila dovoljna, vukao me neki poriv da radim nešto više. Imao sam potrebu da se izrazim i u ostalim vrstama umjetnosti. Počeo sam raditi umjetnički namještaj, iz toga su proizašle skulpture, počeo sam crtati, no sada pretežno radim skulpture od drveta, željeza, bronce...To mi najviše leži rekao je Lupino dodavši da trenutno priprema brončanu skulpturu koja će biti postavljena na drugoj lokaciji u gradu Varaždinu.

Budući da je od početne ideje, odnosno razgovora s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom, do realizacije prošlo vrlo malo vremena i nikakva ih birokratska procedura, kakve moraju prolaziti ostali umjetnici, nije kočila, zainteresiralo nas je kako je moguće da ovakva intervencija u urbani prostor bude realizirana, a da se ne utvrdi ni potreba ni ne raspiše natječaj...

Zašto je tome tako čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti - novi broj je na kioscima već u subotu 23. prosinca

Označeno u