Ines Hrain Ludošan o krimiću Švedska grenčica: Pisati je bilo vrlo zahtjevno

D.P./Varaždinske vijesti | 10.3.2017. u 11:41h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska spisateljica Ines Hrain Ludošan jučer je javnosti predstavila dva svoja nova romana i to roman za mlade Pusti otok i kriminalistički roman Švedska grenčica. Publici je Ines Hrain poznata po ženskim romanima Najdeblja, Sjajni je bal i Kolagen, a Švedska grenčica je prvi krimić koji je napisala.

- Moram priznati da je pisanje kriminalističkog romana mnogo kompleksnije i zahtjevnije od pisanja romana neke druge tematike i žanra. Radi se o tome da krimić treba imati točno razrađen početak, sredinu i kraj i sve likove treba voditi k tome. Ne smije biti nikakvih nepodudarnosti u krimiću i svaka situacija mora voditi k raspletu. Ako se čitatelj pita ili primijeti da u jednom dijelu knjige neki lik u nedjelju ide nekamo, a to se kasnije ne podudara sve gubi smisao - kaže Ines Hrain Ludošan koja je roman pisala nekoliko mjeseci.

DSC 8989

- Kad sam pisala roman, imala sam tisuću papirića oko sebe sa svakim detaljom da se negdje ne zabunim. Kad pišete roman drugih žanrova, možete kada vam nešto padne na pamet krenuti u neku desetu stranu s radnjom, no u krimiću to nije tako - kaže Ines Hrain Ludošan.

Inače, na promociji dva romana varaždinske spisateljice skupilo se mnogo ljudi, a o knjizi su govorili Denis Peričić, Darko Plovanić i drugi.

- Varaždinski književnik Denis Peričić osvrnuo se na roman, usporedio ga je s drugim hrvatskim i svjetskim krimićima i rekao je da taj roman ima sve karakteriskita koje pravi krimić mora imati - zadovoljna je Ines Hrain koja nam je otkrila i neke detalje romana.

- Za radnju me inspirirala jedna priča koju sam čula da se zaista dogodila u mojoj ulici, a to je da je jedna starica umrla i u knjizi se tako počinju događati tajanstvena ubojstva staraca - otkrila nam je Ines Hrain no ipak nije mogla previše o detaljima.

Naravno ne mogu vam reći tko je ubojica ali mogu reći da je sve koji su pročitali knjigu kraj jako iznenadio - kazala nam je za kraj i zaintrigirala nas da i sami pročitamo knjigu o tajanstvenim ubojstvima u Trakošćanskoj ulici.

Označeno u