Horor diptih: Posljednja predstava HNK Varaždin ove sezone napunila atrij Starog grada Foto: Krešimir Đurić

Horor diptih: Posljednja predstava HNK Varaždin ove sezone napunila atrij Starog grada

Igor Čolaković | 9.7.2019. u 15:48h | Objavljeno u Društvo

Nakon niza godina kazalište se vratilo u varaždinski Stari grad i to na najbolji način. Horor diptih, predstava koju je prema dvije priče Edgara Allana Poa “Pad Kuće Usher” i “William Wilson” dramatizirala i režirala Ksenija Krčar, premijerno izvedena u subotu, 6. srpnja, u atriju Starog grada, inspirativno je dočarala tajanstvenu, turobnu atmosferu mističnog svijeta velikog američkog pisca.

Horor diptih postavljen u idealnom ambijentu Staroga grada, publiku, očito željnu dobrog, suptilnog horora, svakim prizorom sve dublje i dublje uvlači u sumorni i tjeskobni svijet Poeovih junaka, u kojem se isprepliću morbidna stvarnost psihičkog i fizičkog propadanja i jezovita nadrealnost svijeta u kojemu žive, bilo da je riječ o osamljenoj kući Usher okruženoj crnim jezerom ili pak elitnom koledžu u kojem su gojenci suočeni s drugom vrstom užasa.

Mistična atmosfera

Morbidni svijet Edgara Allana Poa izvrsno se otkriva upravo u sablasnoj priči o propasti kuće ispunjene melankolijom, bolešću i smrću, u kojoj svoje sumorne dane provode posljednji izdanci stare obitelji - Roderick Usher, neurastenični aristokrat kojeg sjajno tumači Marinko Prga, i njegova sestra blizanka Madeline, koju dojmljivo igra Irma Dragičević, zajedno s rezigniranom poslugom Gospođom Mills (Marija Krpan), Gospodinom Tuttleom (Zdenko Brlek) i Lydiom (Tena - Antonija Torjanac), koji uvjerljivom glumom pridonose mističnoj atmosferi ladanjske kuće u koju dolazi Janus, Roderickov prijatelj iz djetinjstva, kojeg s puno glumačke energije igra Paško Vukasović. 

_ESC4488.JPG

Odličnu ulogu ostvario je i Nikša Eldan, koji tumači arogantnog i moralno izopaćenog Williama Wilsona, kojeg do šokantne spoznaje o pravoj naravi svog karaktera, ludila i samouništenja dovodi pojava sablasnog dvojnika kojeg izvrsno igra Filip Eldan. U ulogama Wilsonovih kolega izvrsno su se snašli Matko Buvač kao Shelley, Jakov Jozić kao Keats i Denis Bosak kao Byron te Tena - Antonija Torjanac, koja tumači ulogu - Mary, jedinu djevojku u koledžu, koja je pod posebnom prismotrom Gospođe Venable, autoritativne upraviteljice elitne škole koju je odlično dočarala Jagoda Kralj Novak.

Jedinstveni ambijent Starog grada

Spretna adaptacija, izvrsna glumačka podjela, odlična gluma i jedinstveni ambijent, potenciran izvrsnom glazbom Vida Novaka Kralja, koju izvode Saša Špoljar (kontrabas), Matej Ilčić (violončelo) i Niko Kos (kontrabas), kostimima Žarke Krpan i rasvjetom Domagoja Klasića, urodile su inspirativnom, ambijentalnom predstavom koja je nagrađena iskrenim aplauzom publike, koja će Horor diptih imati prigodu ponovo pogledati u atriju Starog grada 11., 13. i 14. srpnja, od 21.30 sati. 

_ESC4505.JPG