HNK u Varaždinu opet krenuo, i to duhovito i s neočekivanim obratima

Igor Čolaković | 7.2.2021. u 05:23h | Objavljeno u Društvo

Enigmatske varijacije, duhoviti komad s neočekivanim obratima, koji je premijerno izveden u petak na Velikoj sceni varaždinskog kazališta, koja je primila publiku nakon gotovo jednogodišnje stanke (uz listopadsku iznimku odigravanja predstave Cigle sv. Elizabete), iznimna je predstava o vječnoj misteriji ljubavi oko koje se sukobljavaju dvojica muškaraca u igri okrutne istine.

Autor Enigmatskih varijacija, francuski dramatičar i romanopisac Eric - Emmanuel Schmitt, ponudio je izvrstan, zanimljiv i intrigantan tekst, žanrovski blizak trileru, pitak za publiku, ali iznimno zahtjevan za izvođenje.

-Ovaj Schmittov tekst zahtijevao je minuciozan rad na svakoj rečenici, svakom motivu i elementu, dubinski rad s dvojicom glumaca od kojih je svaki dao svoje slojevito glumačko i životno iskustvo. Rad na predstavi bio je naporan, no bilo mi je izuzetno zadovoljstvo raditi takav tip kazališta - istaknula je redateljica Helena Petković, koja je svojom režijom suptilno dočarala atmosferu i slojevite elemente ove priče u kojoj svaki motiv skriva emocije i teme koje se naizgled čine jasnima, a zapravo su neuhvatljiv misterij na samoj „granici između fikcije i onoga što ponekad pogrešno nazivamo stvarnošću“.

enigmatske_premijera_1.jpg

U Enigmatskim varijacijama ništa nije kako se čini, slojevita priča dobiva nove i nove, sve začudnije obrate koji otkrivaju složeni odnos neobičnog ljubavnog trokuta.

-Enigmatske varijacije sigurno su jedan od najzanimljivijih tekstova koji su kao duo drama napisani u zadnjih 25 godina, koji na duhovit način otvara neke vječne teme - rekao je Ozren Prohić, umjetnički voditelj Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

U ovoj suptilnoj igri dvojica protagonista - Nobelovom nagradom ovjenčan slavni književnik Abel Znorko, kojeg izvrsno tumači Stojan Matavulj, i Erik Larsen, kojega odlično igra Karlo Mrkša, na zabačenom otoku blizu Sjevernog pola, na kojem u osami živi Nobelovac koji je netom objavio svoj najbolji roman, otkrivaju začudne istine o svojim životima i ljubavi prema ženi koja ih je čvrsto povezala na vrlo neobičan način. U početku skriveni motiv Larsenove posjete otkriva se kao komplicirani odnos, kao predodžba na kojoj su gradili svoje živote, kao fikcija uzvišene ljubavi u koju su vjerovali.

Predstava Enigmatske varijacije svakako je jedna od najboljih predstava varaždinskog kazališta u posljednjih nekoliko sezona, zanimljiva i glumački zahtjevna, dopadljiva mala forma izbrušena do detalja, u kojoj su Stojan Matavulj i Karlo Mrkša ostvarili izuzetne glumačke kreacije. U to se, nakon dugo vremena, mogli neposredno uvjeriti gledatelji, čiji je broj u gledalištu ograničen na 27, sukladno protu epidemiološkim mjerama pa se predstava igra pet dana zaredom.