HNK s "Dežgracijom" gostuje na Visu u petak

VV | 19.4.2018. u 14:08h | Objavljeno u Društvo

U petak 20. travnja u 19 sati Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu gostuje u gradu Visu s predstavom "Dežgracija" rađene po tekstu etabliranog dramskog autora Siniše Brajčića. Režije ove predstave prihvatila se mlada, ali u redateljskim krugovima sve poznatija i priznatija Julia Klier. Siniša Brajčić , rodom sa otoka Visa upravo ovom dramom progovara o životu ljudi na tom otoku. Kroz priču malene sredine isprepliću se lokalna politika, sukob svjetonazora, ali i turizam, urbanizam, kulinarstvo i nautika. Kroz sve to se, ipak najviše otkrivaju javne, ali i osobne tajne, vezane uz, prije svega – ljubav. Važnu ulogu u priči ima i jedna slika koja otkriva puno toga. No, što? Na publici je da dozna.

Posebnost „Dežgracije“ je i ta što se igra na specifičnom viškom jeziku, što svakako samo dodaje na „šarmu“ predstave. Iako ova otočka priča otvara prostor i za komične situacije, ipak se radi o drami koja upozorava, ali i navodi na razmišljanje o temama koje muče ne samo Višane ili mještane drugih otoka, već i društvo općenito. U predstavi glumi i sam autor teksta, što pomaže autentičnosti viškog izgovora dok su u ostalim ulogama: Zoran Kelava, Sara Ipša, Sunčana Zelenika Konjević, Robert Kurbaša, Beti Lučić, Vito Ruljančić te kao glas radio spikera Marinko Prga. Redateljici Klier u režiji je pomogao i Dražen Krešić koji ujedno potpisuje i scenografiju. Autor glazbe je Senko Karuza, a kostime je izradila Žarka Krpan.

Suradnja između HNK u Varaždinu i grada Visa započela 2013. godine kada je HNK u Varaždinu upravo na Visu praizveo predstavu Ruke po Ranku Vesne Kosec-Torjanac, na obilježavanju stote godišnjice rođena velikana hrvatske književnosti, Ranka Marinkovića. Kontakti, razgovori, ideje i želja za daljnjom suradnjom su se nastavili, uz veliku podršku gradonačelnika, gospodina Radice, kao i niz samozatajnih Višana koji rade i žive za kulturu otoka.

Zajednička umjetnička produkcija posljedica je dokazano velikog kulturnog potencijala otoka Visa s kojim treba biti upoznata cijela hrvatska javnost. Predstava Dežgracija autora Siniše Brajčića aktualno je dramsko pismo na lipom viškom jaziku i dostojan promotor koji će, nesumnjivo, plijeniti pozornost diljem hrvatskih pozornica. Nakon premijere u zagrebačkom kazalištu Vidra, predstava je, eto, došla doma.

U subotu 21. travnja u 19 sati ista predstava gostuje i u gradu Komiži.