Harmonikaški duo AccoDuo u petak u ludbreškom dvorcu Batthyany

Varaždinske vijesti | 12.10.2016. u 19:52h | Objavljeno u Društvo

U ludbreškom dvorcu Batthyany u petak 14. listopada, s početkom u 19 sati, koncert će održati AccoDuo - Ivana Levak Vaupotić i Miran Vaupotić.

Od utemeljenja 2004. godine AccoDuo je vrlo brzo napredovao u jedan od najperspektivnijih klasičnih harmonikaških ansambala. S velikom predanošću Ivana Levak i Miran Vaupotić izvode živopisan program koji predstavlja autentičnu sliku europskog komornog muziciranja i kulture. Interpretacije AccoDua dokazuju jedinstvenu sposobnost kombiniranja repertoara koji seže od klasičnog do suvremenog, te uključuje vlastite obrade.

AccoDuo nagrađen je posebnom nagradom Schnittke na IBLA Grand Prize 2008 u Ragusi, Italija, te je pobjednik 14th International WCH Competition 2012. godine u SAD-u. Za diskografsku kuću Classic Concert Records snimili su CD Romansa s vlastitim obradama klasičnih djela i originalnim djelima, izdan 2009. godine, koji je zavrijedio odlične kritike između ostalih i stručnih portala i časopisa Accordions Worldwide, te Classical Free-Reed.

AccoDuo surađuje s eminentnim skladateljima kao što su John Alan Rose, Paolo Ugoletti, Eric Schwartz i mnogi drugi. Praizveli su njima posvećena djela, Koncert za dvije harmonike i simfonijski orkestar slovačkog suvremenog skladatelja Petera Machajdika, Hrvatsku suitu ruskog skadatelja Jevgenija Derbenka i dr., svirajući sa priznatim komornim i simfonijskim orkestrima poput Kalinjingradskog komornog orkestra, Filharmonije Paderewski, Slovak Sinfonietta itd.

Ivana Levak i Miran Vaupotić upoznali su se u Zagrebu kao učenici harmonike i nastupaju zajedno više od deset godina, usavršavajući subliminalan sinkronicitet i jedinstven izvođački stil. Obiteljske veze ovih glazbenika također imaju izravan utjecaj na izvedbu dua. Oboje su diplomirali klasičnu harmoniku na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Hrvatska.

AccoDuo - Ivana Levak Vaupotić (klasična harmonika / classical accordion) & Miran Vaupotić (klasična harmonika / classical accordion)

Program koncerta:

J. Pachelbel: Ciacona f-mol
A. Schnittke: Bajka revizora
- Uvertira
- Djetinjstvo Čičikova
- Valcer
- Polka
J.S. Bach: Air iz Orkestralne suite br. 3 u D-duru BWV 1068
J. Derbenko: Hrvatska suita
- Con moto
- Zelena dobrava
- Vivo
L. Sorkočević: Andante iz 3. Simfonije
I. Lhotka - Kalinski: Dva plesa iz Istre V. Podgorni: Fantazija “Torna a Surriento“
A. Piazzolla: Adios Nonino
A. Beljajev: Two step