Gradskom muzeju Varaždin posebno priznanje od Hrvatskog muzejskog društva

| 21.10.2016. u 16:43h | Objavljeno u Društvo

Gradski muzej Varaždin, već drugu godinu za redom, dobio je posebno prizanje od strane Hrvatskog muzejskog društva za izložbeni projekt "Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća" s kojim je u 2014. i 2015. godini predstavio dio fundusa zbrike Galerije starih i novih majstora u trima europskim prijestolnicama Beču, Budimpešti i Bratislavi.

Kustosica Mirjana Dučakijević radila je na postavljanju izložbe i navela da Gradski muzej Varaždin ima djela koja su reprezentativna za hrvatsku umjetnost.

-Lijepo kad netko prepozna tuđi rad, ne samo moj, nego i mojih kolega. Bilo je važno imati hrabrosti izložiti djela iz našeg fundusa, fundusa grada koji mnogi smatraju provincijskim, a ima galeriju koja je tako značajna - rekla je Dučakijević dodavši da su se vodili time što naši umjetnici premalo odlaze u druge sredine, pogotovo bliže, u susjedstvu te da su imali pomoć Zdenke Weber.

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Miran Bojanić Morandini rekao je da je projekt realiziran u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH te Ministarstvom kulture RH i austrijskim, mađarskim i slovačkim državnim institucijama te je za prve tri izložbe Ministarstvo financiralo dio troškova, a ostatak je financirao sam muzej.

-I ove smo godine prijavili projekt, ali, nažalost, Ministarstvo kulture za 2016. godinu nije odobrilo nikakva sredstva. Ipak, to neće biti prepreka Gradskom muzeju Varaždin u realizaciji projekta - kazao je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin dodajući da u 90-godišnjoj povijesti Varaždin je 2014. godine po prvi puta izlagao u Beču, a 2015. u Budimpešti i Bratislavi i to u tamošnjim najreprezentativnijim izložbenim prostorima.

Prema riječima ravnatelja Gradskog muzeja iz galerijskog fundusa odabrano je pedesetak slika i desetak skulptura najvećih hrvatskih likovnih umjetnika 20. stoljeća, a izložbe su otvorile neka nova vrata. Tako već sada imaju najavu izložbe iduće godine koja će tri mjeseca biti izložena u najvećoj, Nacionalnoj galeriji u Bugarskoj, točnije, u Sofiji.

Budućnost Gradskog muzeja Varaždin otvara i potrebu za novim prostorima u gradu stoga ravnatelj Bojanić Morandini smatra kako se mogu uhvaiti u koštac s najvećim nacionalnim izložbama.

-Velikim koracima spremamo se za novi prostor koji bi omogućavao održavanje nacionalnih izložbi, a takvih prostora u gradu ima. Time bi se riješio čitav niz problema koji muče povijesnu jezgru, ali i turizam Varaždina - dodao je.

Gradončelnik Varaždina Goran Habuš istaknuo kako u prilog kvaliteti rada Gradskog muzeja govori i činjenica da zadnjih godina osvajaju priznanja i nagrade.

-Navikli su nas svake godine na nagradu i pokazali su da se itekako može. Grad daje veći obol kulturi nego što brojčano ima stanovnika. Nagrada je obvezujuća, a ponovno se nameće problem nedostatka prostora. To smo pokušali nadoknaditi sufinanciranjem iseljenja Državnog arhiva iz Žitnice, koja će nakon više od 70 godina ponosno biti otvorena za građane i posjetitelje - rekao je Habuš dodavši da ideja ima i intenzivno se o tome razmišlja te nijedna cijena za ovakve vrijednosti nije previsoka.

Galerija slika