Gradski muzej Varaždin slavi 95. rođendan: svi besplatno u muzej! Foto: Ilustracija/GMV

Gradski muzej Varaždin slavi 95. rođendan: svi besplatno u muzej!

VV | 6.11.2020. u 09:30h | Objavljeno u Društvo

Prigodnim programom, koji će se u palači Herzer održati 11. studenog u sklopu Srijede u Muzeju, Gradski muzej Varaždin obilježit će 95. obljetnicu svoga osnutka.

U uvodnom predavanju muzejske savjetnice u GMV-u Spomenke Težak govorit će se o inicijativi za osnivanje varaždinskog muzeja i najvažnijim zbivanjima u njegovu razvoju od svečanog otvorenja 16. studenog 1925. u utvrdi Stari grad do danas, kada je prerastao u modernu ustanovu koja se bavi očuvanjem, prezentacijom i interpretacijom kulturne, umjetničke, tradicijske i prirodoslovne baštine s područja Varaždinske županije i ima važno mjesto među hrvatskim muzejsko-galerijskim institucijama.

Drugi dio programa posvećen je parkiranju Staroga grada, predstavljeno u dokumentarnom filmu snimljenom u kolovozu 1941. godine, čiji su autori Velimir Kalafatić te Andrija Jovan stariji i Andrija Jovan mlađi.
Program počinje u 19 sati i bit će organiziran u skladu s epidemiološkim mjerama, što znači da će na predavanju biti 30 posjetitelja, dok će ostali program moći pratiti putem streaminga uživo na YouTube kanalu Gradskog muzeja Varaždin.

Na Dan Gradskog muzeja Varaždin ulaz za razgled svih izložbenih postava tradicionalno je besplatan, pa će tako biti i ove godine. S obzirom na to da je Dan GMV-a ove godine u ponedjeljak, kad je Muzej zatvoren za posjetitelje, besplatan ulaz bit će u nedjelju, 15. studenog. Izložbeni postavi otvoreni su od 9 do 13 sati, a za razgled su dostupni: Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela u Starom gradu, u palači Herzer Stalni postav "Svijet kukaca“ i izložba "Erik/a – vunasti nosorog" te u palači Sermage kritička retrospektiva Tenebroso Zlatka Kopljara.