Godišnja skupština Varaždinske glazbene udruge

Napisao/la: -

U varaždinskoj Glazbenoj školi, 5. prosinca, održana je godišnja skupština Varaždinske glazbene udruge, kojoj je predsjedao Damir Mumlek. Osim izvješća o radu i plana za sljedeću godinu promoviran je rad nedavno osnovane Vokalne skupine te novi edukacijski program.  Udruga je to koja djeluje s ciljem poticanja i razvijanja kulturno-umjetničkog izraza djece, mladeži i odraslih, promicanja i unapređivanja glazbene umjetnosti i stvaralaštva te povećanja kulturne kvalitete života područja na kojem djeluje, kroz različite programe, projekte i djelatnosti, a osim amaterskog glazbenog i vokalnog stvaralaštva udruga se sve više usmjerava i na edukaciju i kontinuirano usavršavanje svojih članova i ostalih zainteresiranih na svim područjima amaterskog glazbenog djelovanja.  

Plan rada Udruge zasniva se  na glazbenoj pedagogiji i kulturno-umjetničkom stvaralaštvu (održavanje proba, pomaganje glazbene i umjetničke naobrazbe, pribavljanje, prikupljanje, zapisivanje, izvođenje izvornih, narodnih, autorskih glazbenih radova, povezivanje sa srodnim organizacijama, kulturno-umjetničkim društvima, stručnim suradnicima, organizacija glazbenih radionica, slušaonica i igraonica, nastupa, kulturno-umjetničkih manifestacija, koncerata), a sve u svrhu prenošenja kulturnih vrijednosti i običaja na mlađe naraštaje - promicanje, razvitak i unapređenje kulture, tradicije, hrvatske kulturno-umjetničke baštine, posebice varaždinskog kraja.

U sklopu Udruge djeluje skupina interesno vezana za promicanje i unapređenje tambure i tamburaške glazbe - Tamburaški orkestar. Orkestar okuplja dvanaest članova, tamburaša koji bilježe niz nastupa, koncerata, uspjeha i priznanja. Repertoar Orkestra čine skladbe za tambure poznatih hrvatskih skladatelja (Njikoš, Uhlik, Potočnik, Šimunaci, Mikac, Leopold, Bobić), vokalno-instrumentalne skladbe pisane za festivale koji njeguju tamburašku glazbu (Festival kajkavske popevke Krapina, Pjesma i tambura), nezaobilazne „domače popevke“, zatim skladbe autora novijeg doba (Mežnarić, Pepelko), a tu su i obrade popularnih i poznatih melodija (Beatlesi, Presley) te klasične glazbe (Strauss, Kalman, Offenbach). 

Udruzi se ovih dana priključila i nova ženska Vokalna skupina, a osnovan je i tamburaški sastav mladih, koji je nastupio i na godišnjoj skupštini.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.