GMV ponovno otvara Stalni postav starih majstora

Marija Barić / Businessin.hr | 18.11.2016. u 19:07h | Objavljeno u Društvo

Nakon uspješnih izložbi o Habsburgovcima u Varaždinu koje su pobudile iznimno zanimanje posjetitelja, Gradski muzej Varaždin ponovno otvara Stalni postav starih majstora, iz fundusa Galerije starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin, smješten na katu barokne palače Sermage (GMV Trg M. Stančića 3), donosi portal businessin.hr

Galerijski Stalni postav starih majstora obuhvaća više od 60 djela domaćih i stranih autora iz razdoblja od 15. do kraja 19. stoljeća. Djela su predstavljena kronološki, a okosnicu čine slike iz doba baroka, osobito nizozemskoga i talijanskoga, te bidermajera i druge polovice 19. stoljeća. Najstarija po nastanku, među djelima se ističe Žitna Madona ili Bogorodica s klasjem, slikana u tehnici tempere na drvu, rad neutvrđenoga majstora iz 15. stoljeća. Jedna je to od 80-ak slika u Europi s prikazom Bogorodice u haljini od žita, što je čini raritetom i pravim draguljem u galerijskome fundusu varaždinskoga muzeja.

Stalni postav starih majstora ponovno se vraća u program Gradskog muzeja Varaždin nakon što je bio skinut duže vrijeme, jer se u palači Sermage, gdje je inače postavljen, više od godinu dana održavao dio muzejske izložbene djelatnosti (Varaždin pod krunom Habsburgovaca, izložba Živka Toplaka i dr.).

Postav će biti na rasporedu za razgled od 22. studenoga ove godine do veljače 2017. godine, kada će se opet, zbog istih razloga, privremeno zatvoriti.