Glazbena škola Varaždin sudjeluje u jedinstvenom projektu London Händel Festivala Foto: Glazbena škola Varaždin

Glazbena škola Varaždin sudjeluje u jedinstvenom projektu London Händel Festivala

Varaždinske vijesti | 3.4.2021. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

London Händel Festival svake godine tradicionalno organizira izvedbu Händelova oratorija "Mesija" u crkvi St. George u Londonu, a sam skladatelj, Georg Friederich Händel, u toj je crkvi bio aktivan kao župljanin i kao glazbenik.

Budući da u uvjetima pandemije nije bilo moguće održati festival na uobičajeni način, organizatori su osmislili projekt "Messiah Reimagined" kako bi se prilagodili trenutnim epidemiološkim mjerama. Nakon uspješne prve izvedbe izvedbe 3. prosinca 2020. godine, vodstvo London Händel Festivala odlučilo je organizirati još jedan takav koncert koji će se održati na Uskršnji ponedjeljak, 5. travnja 2021. godine.

Tako će u crkvi St. George u Londonu uživo nastupati solisti i orkestar, pod dirigentskom palicom umjetničkog ravnatelja Festivala Laurencea Cummingsa, dok će na daljinu u nastupu sudjelovati zborovi udruženi u jedan veliki međunarodni zbor, koji broji oko 500 pjevača koji će digitalno biti integrirani u cjelokupnu izvedbu.

Na poziv organizatora, velikom međunarodnom zboru pridružit će se i članovi Komornog vokalnog ansambla Glazbene škole u Varaždinu pod vodstvom prof. Dade Ruža. Time se nastavlja suradnja započeta još u vrijeme kada se u Varaždinu održavala Međunarodna ljetna škola barokne glazbe i plesa „Aestas musica“, a na kojoj je Laurence Cummings podučavao čembalo, dirigirao glazbeno-scenskim projektima te bio umjetnički ravnatelj.

- Projekt „Messiah Reimagined“ učenicima varaždinske Glazbene škole donio je mnoge nove izazove i poticaje. Prije svega, to je sudjelovanje u izvedbi jednog od kapitalnih djela glazbene literature, pod umjetničkim vodstvom jednog od vodećih autoriteta za glazbu G. F. Händela. Iznimno smo ponosni što smo i mi dio ovog veličanstvenog projekta uglednog London Händel Festivala - istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Cijeli će se događaj prenositi uživo na Facebooku i YouTubeu kanalu London Händel Festivala pa ne propustite priliku biti dio ovog jedinstvenog koncerta na Uskrsni ponedjeljak 5. travnja 2021. godine s početkom u 20.00 sati.

London_Handel_FestivalGlazbena_škola_u_Varaždinu_15.jpg

Video sadržaj