FOTO Varaždinci konačno upoznali vunastog nosoroga Eriku Foto: Krešimir Đurić

FOTO Varaždinci konačno upoznali vunastog nosoroga Eriku

Igor Čolaković | 31.8.2020. u 14:39h | Objavljeno u Društvo

U palači Herzer u srijedu, 26. kolovoza, svečano je otvorena tematska izložba - Erik/a - vunasti nosorog, na kojoj je multidisciplinarno predstavljen izniman paleontološki nalaz, najbolje očuvani primjerak ove izumrle vrste nosoroga u našoj zemlji.

Vunasti nosorog (Coelodonta antiquitatis, Blumenbach, 1799.) izumrla je vrsta nosoroga koja je živjela u periodu srednjeg i kasnog pleistocena od 550.000 do 12.000 godina na području Europe i sjeverne Azije. S velikom i upečatljivom glavom te kutnjacima s visokom krunom, bio je impozantna životinja sa zakrivljenim nazalnim rogom dugim i do 90 centimetara. Tijelo mu je bilo prekriveno dugom, oštrom dlakom, dosezao je težinu do 2,9 tona i dužinu tijela do 360 centimetara.

Atraktivna 3D animacija  

- Priča o otkriću nalaza vunastog nosoroga – Erike, započela je krajem 1982. godine na području Malog Segečaka. Nalaz je prva primijetila i na njega upozorila Erika Ivančić, zbog čega on i nosi njezino ime. U ožujku 1983. fosilni ostaci vunastog nosoroga iskopani su u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Istraživanja su pokazala da se radi o iznimnom paleontološkom nalazu koji, za sada, predstavlja najbolje očuvan te jedini takav in situ nalaz pronađen na području Hrvatske - istaknula je autorica ove atraktivne izložbe Lovorka Štimac - Dedić, kustosica Arheološkog odjela Gradskog muzeja.

Izložba prati nalaz vunastog nosoroga od njegovog otkrića do svih faza zaštite i obrade fosilnih ostataka, uz posebno atraktivnu 3D animaciju kojom je rekonstruiran životinjski i biljni svijet u kasnom pleistocenu.

- Ova je izložba svakako jedan od najvećih i najatraktivnijih projekata varaždinskog Gradskog muzeja, ne samo zbog vrlo komplicirane i zahtjevne konzervacije i restauracije, već i zbog njene zahtjevnosti u tehničkom i financijskom smislu - rekao je mr. sc. Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Vunasti nosorog je svakako nova, velika atrakcija u bogatom fundusu varaždinskog Gradskog muzeja, koja je predstavljena na zanimljiv i moderan način.

Na otvorenju su njen značaj za kulturni život Varaždina posebno istaknuli saborski zastupnici Damir Habijan, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, te Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Varaždina.

-Varaždinska županija je područje izuzetno bogato arheološkom baštinom, na kojem je evidentirano više od 200 arheoloških nalazišta, od kojih je 50 zaštićeno kao kulturno dobro - naglasila je dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga, izaslanica ministrice kulture i medija.

Projekt Erik/a - vunasti nosorog, ostvaren je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Varaždina, a ova atraktivna izložba u palači Herzer ostat će za razgled otvorena do 28. veljače sljedeće godine.

Ponosna sam!

-Jako sam ponosna i sretna da sam pronašla kostur te životinje i dičim se time što vunasti nosorog nosi moje ime - rekla je Erika Ivančić, koja je prije 38 godina pronašla neobičan kostur na području Malog Segečaka kraj Ludbrega.

Na otvorenju izložbe Erika Ivančić prisjetila se tog zimskog dana s kraja 1982. godine, kada je u strmom usjeku zamijetila životinjske kosti neuobičajene veličine.

-Kao i svakoga zimskog dana, kada nema puno posla, šetali smo po klanjcu. No, toga dana zapazila sam da iz komada odronjene zemlje izviruje zub veličine kutije šibica. Zainteresiralo me to, znala sam da to nije zub neke meni poznate životinje, pa sam odlučila da o tome obavijestim ludbreško Sveučilište. No, kako me oni nisu shvatili ozbiljno, nazvala sam varaždinski muzej. Gospođa Marina Šimek je odmah došla i već na proljeće 1983. godine sa svojom ekipom počela je iskapanje. Pokazalo se da sam pronašla stvarno nešto vrlo vrijedno - istaknula je Erika Ivančić.

Označeno u
Galerija slika