FOTO: VAFI & RAFI svake godine raste, što pokazuje i sve veći broj prijavljenih filmova

Varaždinske vijesti | 31.5.2019. u 17:17h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Sinoć je u Varaždinu otvoren 10. VAFI & RAFI festival. Brojni domaći i inozemni gosti prisustvovali su svečanom otvorenju u varaždinskom kinu Gaj gdje su ovom prilikom prikazani i pobjednički filmovi RAFI sekcije.

- Tokom ovih 10 godina koliko radimo festival, prepoznati smo i od strane profesionalnih animatora, ali i udruga i festivala u svijetu koji se bave animacijom. Festival svake godine raste, što pokazuje i sve veći broj prijavljenih filmova, no brojke nam nisu toliko važne, bitna nam je kvaliteta, a ne kvantiteta - istaknuo je Hrvoje Selec direktor festivala, naglasivši kako je cilj njegovati animirani film i educirati djecu i mlade o drugim kulturama.

- Dosta je rijetka prilika da javnost ima prilike vidjete nekomercionalne animirane filmove, pa je upravo to jedna od vrijednosti našeg festivala - rekao je Selec.

Otvorenju su uz domaće i strane goste prisustvovali i predstavnici grada Varaždina i Varaždinske županije, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica i zamjenik župana Tomislav Paljak.

- VAFI je zasigurno jedan od brendova, ne samo Varaždina nego i Hrvatske, a lijepo je vidjeti da se spojio sa Rijekom, što znači da je prerastao lokalne okvire i da dobiva sve veći značaj - rekla je Malenica.

Posjetitelji su zatim pogledali četiri pobjednička filma RAFI sekcije nagrađeni od strane dječjeg žirija iz Rijeke. To su u kategoriji 0-6 film Cat Lake City iz Njemačke, u kategoriji 7-10 film Oblačno iz Češke, zatim od 11-14 film Veliki vuk i mali vuk iz Francuske, te u kategoriji od 15-18 film Klub mrlja također iz Francuske.

Slavlje je nastavljeno na Starom gradu otvaranjem izložbe Veljka Popovića i Vaska Lipovca “Od slike do filma – Biciklisti”, ali i glazbenim programom. Nastupile su mlade varaždinske glazbene snage Irma Dragičević uz pratnju Lovre Vujnovca, The Yangsters, Dodger Artfool, te dRUMELODY.

Do nedjelje će se u kinu Gaj prikazati 86 filmova VAFI sekcije u 3 kategorije – MINI, MIDI I MAXI, a stručni žiri će i ove godine odabrati najbolje.

- Najveći broj animiranih filmova stigao je iz Kine i Japana, a može primjetiti kako je moderna tehnologija puno pomogla u animaciji, no ima i mnogo „vškole“ što se meni kao selektru najviše sviđalo, a u tome prednjače zemlje srednje Europe - rekao je selekotor VAFI sekcije Kristijan Petrović.

Član žirija Marko Dješka rekao je kako neće biti jednostavno odabrati najbolje. – Imam visoka očekivanja, budući da su i prošle godine prikazivani izvrsni filmovi. Ono što mi se sviđa kod dječjeg filma je to što su djeca neopterećena školama i pravilima, te se vidi sloboda izričaja i upravo zato mi je drago što sam dio ovog festivala. – ističe Dješka.

Ove je godine osim VAFI i RAFI sekcija uvedena i nova treća sekcija. RAFI APP posvećena je animacijama u mobilnim aplikacijama. Riječ je o spoju sadržaja, tehnologije i animacije gdje se želi nagraditi studio koji posvećuje dovoljno pažnje djeci, a dobitnik prvog RAFI APP-a je studio iz Zagreba „Recircle“.

Pokrovitelji festivala su grad Varaždin, grad Rijeka, Varaždinska županija, Primorsko-goranska županija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, TZ grada Varaždina i TZ Varaždinske županije, a ovogodišnjem pokroviteljstvu jubilarnog izdanja Festivala pridružio se i Ured predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Sav program Festivala otvoren je za javnost i besplatnog je karaktera, a ostale informacije o programu možete pronaći na internetskim stranicama www.vafirafi.com.

Označeno u