FOTO: Sanji Damjan nagrada "Katarina Patačić"

V.V. | 21.10.2016. u 07:40h | Objavljeno u Društvo

U studijskoj čitaonici Gradske knjižnice "Metel Ožegović" u Varaždinu upriličena je u četvrtak na večer, 20. listopada, svečana dodjela književne nagrade "Katarina Patačić", za najbolju samostalnu knjigu na kajkavskom jeziku objavljenu 2015. godine. Za ovu prestižnu književnu nagradu već 16 godina zaredom raspisuju javni natječaj Varaždinsko književno društvo i Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu, a ovogodišnja njena dobitnica postala je koprivnička pjesnikinja Sanja Damjan, za svoju kajkavsku zbirku pjesama Podfutrani mesec.

Prema jednoglasnoj odluci tročlanog Stručnog povjerenstva (u sastavu: mr. sc. Ernest Fišer, predsjednik, te članice Ivanka Kunić i Ružica Marušić-Vasilić) pjesnička zbirka Podfutrani mesec Sanje Damjan proglašena je književnoumjetnički najuspjelijom kajkavskom knjigom tiskanom u 2015. godini u konkurenciji od ukupno šest naslova. Njihovi su autori Darko Foder, Miljenko Hršak, Nada Ječmenica, Snežana Liber i Josip Koprek.

Nakon što je Sanja Damjan kao ovogodišnja laureatkinja pročitala nekoliko svojih odabranih kajkavskih pjesama iz nagrađene knjige, svečano su joj uručene nagrade ‒ plaketa s likom znamenite varaždinske kontese i poetese Katarine Patačić, kao i akvarelna slika poznatog varaždinskoga umjetnika Živka Toplaka. Brojni posjetitelji ove svečane književne tribine mogli su razgledati i prigodnu dokumentarnu izložbu o 15 dosadašnjih dobitnika nagrade "Katarina Patačić" u Odjelu za odrasle Gradske knjižnice "Metel Ožegović".

Galerija slika