FOTO: Samostalna izložba slika Kristijana Gradečkog u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 Foto: Sara Murk

FOTO: Samostalna izložba slika Kristijana Gradečkog u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4

J.Š./Varaždinske vijesti | 22.7.2020. u 14:50h | Objavljeno u Društvo

Otvorena je samostalna izložba slika Kristijana Gradečkog u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4, a koja će za javnost biti otvorena do 14. kolovoza.

Autor odgovor na svoje „zašto“ pronalazi u umjetnosti putem likovnog izraza bojom i započinje svoj ciklus slika pod nazivom „Misli“. Kombinacijama boja različite topline i intenziteta nastoji prikazati osjećaje, a crnim linijama misli. Debljina crnih linija, njihov smjer, zaobljenost, kontinuitet ili isprekidanost sugeriraju određena stanja uma tijekom dana. O čemu razmišlja, kako se ponaša i koliko je zapravo jak osjećaj, a koliko je podložan promjeni.

Na slikama ostavlja dovoljno prostora za subjektivni doživljaj i promišljanje. U većini slučajeva crne linije pretvaraju se u figurativan element stabla koji se provlači kroz ciklus. Drvo za umjetnika ima snažnu simboliku koju nalazi u mitološkoj važnosti. Stablo je simbol središta svijeta i veza između neba i zemlje jer mu korijenje prodire duboko u zemlju, a grane se šire visoko u nebo.

Umjetnik zato stavlja element stabla kao dominantan element svojih djela. Stablo svojim korijenjem naglašava i označava središnji dio slike jer se upravo u tom dijelu spaja nebo i zemlja. Spoj neba i zemlja u radovima, simbol je tanke granice između sklada i kaosa koje Kristijan pokušava dočarati bojom, te njihovim miješanjem i kombinacijom tuša kroz crtež drveta i istanjenih oblika.

Kristijan Gradečki rođen je 1993. godine i svojevrstan je „buntovnik“ u obitelji. Nakon završene srednje škole upisuje fakultet gdje se njegova umjetnička strana kreće buniti protiv ustaljenih pravila i nemogućnosti kreiranja nekog novog, ljepšeg svijeta. Kao dijete je imao veliku maštu koja ga je kasnije i usmjerila na njegov životni poziv, njegovu svrhu. Svojim umjetničkim djelima dotiče onaj skriveni dio duše, izaziva emociju i reakciju.

Nakon godina učenja i ulaganja u svoje vještine, postaje pravi majstor wedding fotografije i video produkcije što su njegove primarne djelatnosti. Svojim oštrim okom za detalj i emociju, fotografije i video pretvara u prava umjetnička djela, a svaki njegov rad ima poseban pečat. Svaka emocija i izraz lica toliko su dobro uhvaćeni u trenutku da svoj najljepši dan mnogi iznova proživljavaju pri pogledu na fotografiju ili video. Voli se igrati kombinacijom horizontalnih, vertikalnih i dijagonalnih elemenata kako bi se postigla dubina fotografije, izazvao osjećaj i naprosto vas uvukao. Gledajući njegove radove možete osjetiti trenutak u kojem je fotografija rađena, kao i emocije svih na njoj. Postajete njen dio.

Kristijan ima poprilično bujnu maštu i pomoću nje kroz svoje radove može napraviti sve što zamisli. Od malih nogu je počeo osvajati nagrade za svoja djela. U osnovnoj školi je osvojio drugo mjesto na natjecanju za fotografiju za Dan Europe, a 2013.godine je u kategoriji videa osvojio prvo mjesto na natječaju „60 sekundi s Canonom“ gdje su kriterij za ocjenjivanje bili koncept, kreativnost i kvaliteta produkcije. Njegov umjetnički opus je širok, njegov spektar interesa nepresušan, a njegova ljubav i svrha ostvarena kroz umjetnost. Zajedničko svim njegovim djelima je emocija koju probudi kod promatrača.