FOTO: Prikratki i Rabzhaeva – skladni spoj pejzaža i metalnih skulptura

| 17.10.2016. u 10:41h | Objavljeno u Društvo

U holu topličkog hotela Minerve protekli je vikend otvorena izložba neobičnog, ali skladnog spoja, likovnih pejzaža mlade ruske umjetnice Victorije Rabzhaevae i metalnih instalacija varaždinskog umjetnika Miroslava Prikratkog.

Spoj nježnih pejzaža i robusnih metalnih skulptura čini zapravo skladnu cjelinu.

Ovo je moja peta izložba i moram priznati da sam se zapravo vrlo teško odlučio na nju. Međutim, pozvali su me iz udruge likovnih umjetnika iz Zagreba Fortuna - ART, s kojima sam bio u Sibiru, upravo u posjetu umjetnici Victoriji Rabzhaevoj, koja izlaže sa mnom na ovoj izložbi i moja je velika prijateljica – rekao je na otvorenju Miroslav Prikratki.

Sve njegove instalacije su od metala, zahtijevaju mukotrpan rad, ali dobri rezultati daju mu vjetar u leđa.

Oduvijek sam patentirao nešto, skupljao metale, komade željeza i malo-pomalo je došlo do toga da sam napravio dosta skulptura, kompozicija, instalacija... U mirovini sam od drugog mjeseca i potpuno sam se posvetio umjetnosti i bavit ću se samo time. Reakcija obitelji je jako dobra, uglavnom me podržavaju. Bili su ispočetka malo skeptični, ali sad su prihvatili ovu moju strast jako dobro – kaže varaždinski umjetnik kroz smijeh navodeći da je ovakva umjetnost zapravo zarazna.

Kad sam napravio nekoliko instalacija, tako mi je dobro sjelo da sam odlučio da ću se time baviti dokle god ću moći. To je zarazno. Jednom kad krene i kad dobijete dobre kritike, onda ste odlučni da se i dalje time bavite. Ideja mi se sama stvori u glavi i kad vidim neki predmet, točno znam što s tim predmetom napraviti. Šteta je da se taj materijal na otpadu prodaje po kunu i onda se preša, a ja iz njega napravim skulpturu koja ima vrijednost – zaključuje Prikratki.

Motivi sibirskih zima, gradskih veduta i posebno zanimljivi pejzaži pustinje Gobi česti su na slikama Victorije Rabzhaeve, umjetnice iz Republike Burijatije.

Dobitnica je mnogobrojnih priznanja i nagrada u Rusiji i Europi, sudjelovala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, na kojima je nagrađivana, a 2014. godine Rabzhaeva je proglašena najtraženijom izvaneuropskom slikaricom u Europi.

Izložbu u hotelu "Minerva" u Varaždinskim Toplicama, organizirala je Fortuna-ART udruga likovnih umjetnika iz Zagreba.