FOTO: Predstavljena nova skulptura: violina Nikole Vudraga na kojoj se može i svirati

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.12.2019. u 17:43h | Objavljeno u Društvo

Na Kapucinskom trgu u Varaždinu danas je autor Nikola Vudrag predstavio novu javnu skulpturu naziva "Glazba". NIkola Vudrag varaždinski je umjetnik koji redovito izlaže diljem Europe i svijeta te će sada i u Varaždinu ostaviti trajni trag. Skulptura je visine 3,5 metra, predstavlja violinu na kojoj će prolaznici moći svirati i ima oko 800 kilograma.

U Gradu Varaždinu djeluje Povjerenstvo koje odlučuje o postavljanju skulptura, odnosno urbanog mobilijara. Stručnjaci iz društva arhitekata, konzervatorskog odjela, društva likovnih umjetnika, gradskih upravnih odjela razmatraju dostavljene prijedloge i odlučuju o tome koja će se i gdje postaviti skulptura.

O postavljaju skulpture odluku je donijelo povjerenstvo koje djeluje u Gradu Varaždinu, a sastavljeno je od različitih, kompetentnih stručnjaka. Skulpturu „Glazba“ Nikola Vudrag izradio je u svom ateljeu od čeličnih ploča korten.

- Došao sam iz Pariza, našao se s gradonačelnikom u vijećnici i poveli razgovor o mojoj izložbi. Došli smo odmah na ideju da napravim neku skulpturu za Varaždin. Pošto je Varaždin barokni grad,imamo glazbenu školu, barokne večeri i ovaj prekrasan trg, dogovorili smo da se doda i nešto suvremeno u taj prostor. Zadovoljan sam kako je skulptura izvedena i kako se uklapa u ovaj prostor. Čekam samo da se trg malo zazeleni pa da ova narančasta i zelena boja dobe onaj pravi kontrast. Umjetnost treba integrirati u društvo i umjetnost bude dio društva i cijele zajednice – naveo je umjetnik Vudrag i napomenuo da je metalna violina interaktivna skulptura jer se na njoj mogu proizvoditi zvukovi.

Na predstavljanju skulpture bili su i predstavnici Grada.

- Čestitam našem mladom umjetniku koji je danas jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu. Čovjek je nesebično i iz velike ljubavi prema gradu ponudio izraditi nekoliko skulptura i intervencija na javnom prostoru u gradu. Mi smo to odmah prihvatili i kao prva ideja, nastala je ova violina. Možemo reći da je ona simbol Varaždina jer je on nesumljivo grad glazbe. Imamo još nekoliko ideja, ali ih nećemo otkrivati. Smatramo da je Varaždin sa svojim ulicama i trgovima jedna prirodna urbana galerija i mislim da svi oni koji imaju svoje ideje, a javljaju nam se i drugi umjetnici, mogu svoje ideje s Gradom ostvariti - ukazao je Čehok.

Nikola Vudrag jedan je od trenutno najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu. Uz izložbu u Parizu, ima dogovorene suradnje sa moskovskom galerijom, sa galerijama u Provansi i Amsterdamu. Priprema i skulpture koje će biti izložene u New Yorku te koje će poslati na umjetničke sajmove u Baselu i Cannesu. Pred njim je godina mnogih izazova, a skulptura u centru Varaždina bit će lijepi podsjetnik na njegov rodni grad.