FOTO Predstave na Kliker festivalu vidjelo više od 1.000 djece

Varaždinske vijesti | 8.10.2018. u 17:59h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Završilo je treće izdanje Kliker festivala – festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade. Gotovo 1500 Varaždinaca svih dobi od 1. do 6. listopada pogledalo je sedam predstava od kojih su neke izvođene u dva ili četiri termina.

patka_2.jpg

Dvije premijerne izvedbe – Patka, Smrt i Tulipan uskoro ponovo na repertoaru HNK

Dvije premijerne izvedbe na festivalu privukle su brojnu publiku i nikog nisu ostavile ravnodušnim. Prvog festivalskog dana, u ponedjeljak, izvedena je predstava Patka, Smrt i Tulipan koju su u koprodukciji stvorili HNK u Varaždinu i Umjetnička organizacija VRUM.

Redateljski dvojac Sanja i Till Frühwald sa svojim su ansamblom, pomoću priče Patka, Smrt i Tulipan njemačkog autora Wolfa Erlbrucha, pristupili osjetljivoj temi smrti i pokušali naći način kako o smrti pričati s djecom u delikatnoj dobi.

Poetska je to priča o životu i smrti, primjerena za sve uzraste starije od šest godina, koja otkriva „veliku istinu“ – sve što živi, mijenja se, a smrt je ništa drugo doli posljednja promjena. Iskrenu, pitku, toplu i duhovitu priču su na sceni iznijele poznate hrvatske suvremene plesne umjetnice - Ana Mrak u ulozi Patke i Dina Ekštajn kao Smrt te Petra Bokić, umjetnica kazališta sjena, u ulozi Tulipana i umjetnica na grafoskopu.

Dirnuta publika, od kojih su mnogi pustili suzu na kraju predstave, nagradila je ansambl ogromnim pljeskom. Predstava će se uskoro ponovo naći na repertoaru HNK u Varaždinu.

tiger.jpg

U četvrtak je hrvatsku premijeru doživjela još jedna Vrumova produkcija, nastala u suradnji s austrijskim kazalištem Dshungel Wien – Tiger Lilies. Varaždinska publika oduševila se predstavom, u nekoliko se navrata kazališnom dvoranom prolomio smijeh i spontani pljesak, a na koncu je gotovo cijeli parter zaplesao s ansamblom na pozornici.

Predstave za bebe, vrtićku djecu i osnovnoškolce

Vrtićke grupe uživale su u predstavama Skoči! i Muzej plesa, dok je nekoliko osnovnoškolskih razreda pogledalo predstavu Zemlja je ipak ravna ploča, trenutno nominiranu za najbolju austrijsku predstavu za djecu. Posljednjeg festivalskog dana, u subotu prijepodne, najmlađa publika – bebe i djeca do 3 godine te njihovi roditelji, zabavili su se na predstavi Gdje su nestale čarapice?, a oni mrvicu stariji pripremali su se za „put u svemir“ uz interaktivnu predstavu Astronauti.

Na Kliker festivalu održana je i radionica ContaKids za djecu od 2 – 5 godina i njihove roditelje, a cijelog su tjedna u Varaždinu boravili umjetnici i pedagozi koji su na rezidenciji Generator razvijali metodologiju rada s mladom publikom.

Gdje-su-nestale-čarapice-740x480.jpg

Poznat datum Kliker festivala 2019.

- Iznimno smo zadovoljni ovogodišnjim varaždinskim izdanjem Klikera. Broj publike je pokazatelj da su Varaždinci prepoznali festival i njegove sadržaje. Reakcije su i više nego pozitivne, oduševljena su djeca, što nam je najvažnije, ali i odrasli. U narednih tjedan dana, Kliker festival će se održati u Rijeci i Zagrebu, a već ozbiljno planiramo idući Kliker festival koji će se u Varaždinu održati sredinom listopada 2019. – zaključila je umjetnička ravnateljica festivala, Sanja Tropp Frühwald.

Označeno u