FOTO: Kaciga i sablja Nikole IV. Zrinskog izložene u Muzeju Međimurja Čakovec

V.V. | 18.9.2016. u 07:11h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Izložbeni salon Muzeja Međimurja te publika koja ga posjeti do 30. rujna, imat će jedinstvenu priliku, kako se na toj lokaciji po prvi puta hrvatskoj publici predstavljaju kaciga i sablja Nikole Zrinskog Sigetskog. Ovi ekskluzivni eksponati koji izazivaju pravo divljenje, uz ispričanu priču modernom i inovativnom izložbom koja ih prati, predstavljeni su javnosti na svečanosti otvorenja, u prepunom atriju Starog grada.

Izložbu je predstavljanjem predmeta otvorio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i tajnik kabineta Predsjednice za unutarnju politiku dr.sc. Vladimir Lončarević, uz pomoćnicu ministra kulture RH Ivu Hraste Sočo, te njihovog domaćina župana Međimurske županije Matiju Posavca, kao i predsjednika Zrinske garde Čakovec Alojzija Sobočanca i ravnatelja Muzeja Međimurja Čakovec Vladimira Kalšana.

„Po prvi puta nakon 1562. godine, kada je upravo iz ove palače u Čakovcu Nikola Šubić Zrinski krenuo put Sigeta, njegova kaciga i sablja vraćaju se natrag kako bi se mogle predstaviti cjelokupnoj javnosti. Sretni smo što će idućih 15 dana ovi predmeti neprocjenjive vrijednosti moći vidjeti svi naši građani, kao i susjedi iz Mađarske i Slovenije, čime je ovo veliki događaj ne samo za Muzej Međimurja Čakovec, već za cijelu Međimursku županiju i Hrvatsku“, rekao je u svom pozdravnom govoru ravnatelj Kalšan.

Izložba je otvorena u okviru ovogodišnje Godine Nikole Šubića Zrinskog, a povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke i smrti jednog od velikana naše povijesti. Zahvaljujući uspješnoj suradnji Međimurske županije, Muzeja Međimurja Čakovec i Zrinske garde Čakovec, posjetitelji tijekom izložbe mogu razgledati dva osobna predmeta koji su pohranjeni u čuvaonici bečkog Kunsthistorisches Museuma.

Po prvi puta u Hrvatskoj izložba prigodno postavljena u županiji Zrinskih

„Velika je čast što u gradu i županiji Zrinskih danas možemo otvoriti izložbu posvećenu Nikoli Zrinskom Sigetskom, osobi koja je svojom hrabrošću nadahnula mnoge, a pogotovo naše branitelje. Svojim je junačkim pothvatom pokazao da u životu treba biti spreman podnijeti mnoge žrtve i ostati zajedno čak i onda kad je teško, te nikada ne ostaviti svoga brata u nevolji ili svoju domovinu u nedaćama“, naglasio je predsjednik Zrinske garde Sobočanec i zahvalio sponzorima izložbe, Ministarstvu kulture i Međimurskoj županiji, te čakovečkom Muzeju na spremnosti da se ostvari ovaj veliki poduhvat.

„Ponosimo se što se ova izložba, neizmjernog povijesnog značaja, po prvi puta u Hrvatskoj održava kod nas u Međimurju, županiji Zrinskih. Pozivam sve one od najmlađih do najstarijih da dođu ovdje i budu svjedoci povijesti koja se ne viđa često, te ugrade u vlastitu svijest koliki je značaj imalo Međimurje, pa i cijela Hrvatska, u kreiranju današnje slike Europe, jer pitanje je kako bi ona izgledala danas da nije bilo Nikole IV. Zrinskog i sigetskih branitelja“, istaknuo je župan Posavec. Dodao je i kako ga veseli što se ova izložba otvara večer uoči još jednog velikog dana međimurske povijesti, Dana oslobođenja Međimurja 1991., koji se od ove godine slavi i kao Dan međimurskih branitelja.

Kaciga i sablja izgledom slijede osmanlijske primjerke oružja i vojne opreme, pa tako kaciga odgovara obliku kacige Mehmed-paše Sokolovića, a sablja odgovara tipu Sulejmanove sablje. Radi se o kacigi zvanoj „šišak“, kakvu su u Hrvatsku donijele Osmanlije početkom 15. Stoljeća, nakon čega se ona udomaćila u Ugarsko-hrvatskom kraljevstvu. Sablja potječe iz sredine 16. stoljeća, na balčaku ima ugraviran grb obitelji Zrinski s orlovim krilima i kulom, a na kapici glavice nalaze se slova NCPPZ (Nicolaus comites perpetui (de) Zerin), što dokazuje da je sablja zaista pripadala Nikoli IV. Zrinskom 1566. godine tijekom koje je zaustavio pohod Sulejmana I. na Beč. Nakon višetjedne opsade grada Sigeta koji su uspješno branili, Nikola IV. Zrinski i njegovih 2500 suboraca junački su poginuli tijekom pokušaja proboja.

Ono što su Jagelovići značili za Poljsku, Kapetovići za Francusku, Habsburgovci za Austriju, to su Zrinski značili za Hrvatsku

„Večeras imamo jedinstvenu priliku vidjeti sjajno oružje kojim su hrvatski vitezovi i ratnici, pod vodstvom Nikole Šubića Zrinskog, vodili herojsku bitku za Siget, žrtvujući pritom svoje živote za domovinu i slobodu. Naša je obaveza da sa značajem njihovog hrabrog čina i značajem cijele obitelji Zrinski upoznamo i buduće naraštaje“, napomenula je pomoćnica ministra kulture Hraste Sočo, te posebno istaknula "kako u velikom broju događanja kojima Međimurska županija obilježava 450. obljetnicu Sigetske bitke, ova izložba zasigurno zauzima središnje mjesto.„

„Bili su službenici hrvatskom narodu i hrvatskoj domovini koja je proživljavala tešku povijest, osobito u razdoblju od 15. do 17. stoljeća, te su kao obitelj dali mnoge banove, vojskovođe, književnike i ljude koji su na razne načine vodili Hrvatsku u to vrijeme“, rekao je izaslanik predsjednice RH Lončarević.

Svečanosti otvaranja prethodilo je postrojavanje povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, te njihov prijavak županu Posavcu u atriju Staroga grada. Uz pripadnike Zrinske garde Čakovec, svečanosti su prisustvovali Zrinyi vitezovi Szigetvar, Zrinyi kadeti Murakeresztur, Križevačka djevojačka straža, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Kliški uskoci Klis i Varaždinski husari. Predstavljanje kacige i sablje Nikole Zrinskog Sigetskog praćeno je izložbom o samoj Sigetskoj bitci, autorice Ane Šestak, kustosice čakovečkog Muzeja.