FOTO: „Dvoje“ ili ima li (tu) sretnih, a normalnih parova? Foto: HNK Varaždin

FOTO: „Dvoje“ ili ima li (tu) sretnih, a normalnih parova?

| 23.1.2020. u 00:29h | Objavljeno u Društvo

Ima li (tu) sretnih, a normalnih parova i kako to (p)ostati? Ova ili slična pitanja zacijelo su prolazila kroz glave brojnih gledatelja predstave „Dvoje“, koji su Bojana Gregorić Vejzović i Dražen Čuček odigrali večeras u prepunom varaždinskom HNK u kojem se doslovno tržio stolac više jer sve je bilo popunjeno: od partera, preko loža pa do balkona, tako da su donijeti i dodatni stolci.

A što je to privuklo tako brojnu publiku na gostovanje teatara Exit,  do kojeg je došlo zahvaljujući RC Varaždin 1181? Zacijelo dvoje vrsnih glumaca, koji se jedini pojavljuju u cijelom, jednako dobrom komadu o ljubavi i (ne)romantičnim vezama, i to u raznim godinama života i okolnostima.

Naime, radnja „muško-ženske“ drame,  koja ima i humoristične dijelove, smještena je u pub u koji dolaze razni, uglavnom nesretni parovi, kao i pojedinci, koji su nekad imali partnera ili bi ga silno željeli.  Tako jedna djevojka, nakon niza godina, zaključuje da je iskorištava njezin mladić, čije oko (pre)često bježi za drugim ženama, ali ipak žudi za brakom s njime. U pub dolazi i par u kojem supruga dominira i žudi za snažnim muškarcima, dok njezin suprug, „mišić“, živi u njezinoj sjeni. Tu je i sadista, čija supruga ne smije ni hodati uzdignute glave kako ne bi pogledala drugoga, zatim žena koja voli oženjenog muškarca, penzionerka koja skrbi o svom bolesnom suprugu…

Sve njih zorno dočarava spomenuti glumački par, koji igra i glavne uloge: bračni par ugostitelja koji je jednako nesretan. kao i gotovo kao i svi ostali, izuzev jednog para koji se – liječi. Ipak, ostaju zajedno nakon što konačno, nakon niza godina,smognu snage za razgovor o gubitku djeteta u prometnoj nesreći…

-Djelo je napisao Jim Cartwright, engleski dramatičar srednje generacije, a njega smo tek malo prilagodili. Predstava je odigrana šezdeset puta u zadnje dvije godine, a dobila je i nagrade, rekao nam je redatelj Matko Raguž nakon predstave, koja je pokazala da gostovanja u varaždinskom HNK itekako imaju smisla.

Označeno u