Donacija japanskih lutaka u palači Sermage izložena do kraja listopada Foto: Gradski muzej Varaždin

Donacija japanskih lutaka u palači Sermage izložena do kraja listopada

Varaždinske vijesti | 3.10.2018. u 20:35h | Objavljeno u Društvo

Japanske lutke, s prikazom života cara i carice na japanskome dvoru, koje je Miki Takamatsu iz Tokija poklonila Gradskome muzeju Varaždin, mogu se razgledati do kraja listopada.

Donacija je postavljena u palači Sermage (GMV Trg M. Stančića 3) i može se besplatno razgledati u radno vrijeme Muzeja (utorak, srijeda, četvrtak i petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13 sati; ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno).

Donacija japanskih lutaka predstavljena je kao popratni program 48. Varaždinskih baroknih večeri. Riječ je o Hina lutkama, koje je gospođa Takamatsu poklonila Gradskome muzeju Varaždin, potaknuta izložbom "Lutke Japana", održanom prošle godine u palači Herzer.

Izložbu je Gradski muzej Varaždin realizirao u studenom 2017. godine, u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH i Japan Foundationom.  Izloženih 70-ak primjeraka predstavilo je tisućljetnu japansku kulturu izrade i darovanja lutaka, povezanih s tradicionalnim japanskim kazalištem i obiteljskim običajima. Izložba je pobudila veliko zanimanje posjetitelja, a u Hrvatskoj je predstavljena jedino u Varaždinu, i to između gostovanja u Sankt Peterburgu i Moskvi.

U donaciji gospođe Takamatsu je 15 lutaka, koje je dobila od djeda i bake prilikom svog rođenja. Cjelina prikazuje život cara i carice na dvoru, a njihova odjeća temelji se na onoj koju su nosili plemići u razdoblju Heian 800. – 1200. godine. Takve lutke u obiteljskim kućama izlažu svake godine 3. ožujka, na Dan djevojčica (Hina Matsuri), kao znak molitvi za sreću njihovih kćeri.

Iako je bilo predviđeno da će lutke biti izložene u palači Sermage do završetka Varaždinskih baroknih večeri, sada svi zainteresirani do kraja listopada imaju mogućnost besplatno razgledati lutke u radno vrijeme Muzeja.