Denisu Peričiću književno priznanje vojvođanskih Hrvata

vv | 16.9.2016. u 13:08h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski pisac Denis Peričić ostvario je još jedan uspjeh: dobitnik je književnog priznanja vojvođanskih Hrvata – prve Nagrade „Stanislav Preprek“, koju dodjeljuje Hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada.

Društvo djeluje na očuvanju hrvatskoga nacionalnog identiteta, a nazvano je (kao i nagrada) po Stanislavu Prepreku (1900. – 1982.), svestranom književniku, prevoditelju, knjižničaru, pedagogu, skladatelju, zborovođi, orguljašu, melografu, muzikologu i kritičaru.

Na natječaju za kratku priču, koji je bio otvoren za sve autore iz Srbije i drugih zemalja koji pišu standardnim hrvatskim jezikom, najboljom je proglašena Peričićeva priča Znaci. Tako je odlučio žiri u kojem su djelovali književna kritičarka dr. Dragana V. Todoreskov te književnici Pavel Domonji i Marko Kljajić. Kako stoji u obrazloženju, priča Znaci „moderno je koncipirana povijest jednoga ljubavnog odnosa s elementima fantastike i bajke“ koja „posjeduje onu dinamiku radnje, uzbudljivost i provokativnost teme i umješnost u naraciji što je visoko pozicionira u obilju zanimljive pripovjedačke produkcije razmatrane od strane žirija“.

Drugu nagradu dobio je Siniša Božulić (Novi Sad), a treću Zdravko Odorčić (Zagreb/Osijek). Nagrade će biti svečano uručene na prvoj manifestaciji „Preprekova jesen“ 10. listopada u Novom Sadu.
Ovo je četvrta ovogodišnja književna nagrada koju je Denis Peričić osvojio samostalnim radovima ili radovima napisanima u suradnji sa suprugom Anitom. Spomenimo stoga i da je priča „Posmrtna osveta“ Denisa i Anite Peričić „zbog iznimne kvalitete“ dobila posebnu pohvalu žirija na nedavnome Međunarodnome natječaju za kratku prozu, poeziju, fotografiju, ilustraciju i sliku inspiriranu Učkom te je 4. rujna javno čitana na Učkarskom sajmu.