Ilustracija

Varaždinski književnici Denis i Anita Peričić u dva dana osvojili još dvije nove nagrade

vv | 13.12.2016. u 13:30h | Objavljeno u Društvo

Nakon što im je kraj studenoga donio priznanja u Glini i Zrenjaninu, varaždinski književni dvojac Denis Peričić i Anita Peričić na samom su početku ovog mjeseca osvojili još dvije nove književne nagrade – i to dva dana zaredom, 2. i 3. prosinca, u dva grada, Karlovcu i Križevcima.

U petak su dodijeljene nagrade 17. natječaja za kratku priču „Zlatko Tomičić“ u organizaciji Književnoga kruga Karlovac. U konkurenciji od 51 pristiglog rada 1. nagrada pripala je Denisu i Aniti Peričić za priču „Šahisti“. U obrazloženju stručnog žirija (Želimir Sain, Jasenka Staničić i Željko Mavretić) ističe se: „Dojmljivost priče pojačana je konciznošću, lakoćom i elegancijom rukopisnog tkiva (…) Priču 'Šahisti' na našem smo anonimnom natječaju prepoznali kao vrsnu i originalnu kratku prozu, s jakim autorskim pečatom“.

Dan poslije, u subotu, u Križevcima je održana završna večer 8. susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Supružnici Peričić dobili su 3. nagradu u kategoriji eseja za esej „Deseta postaja“. Stručni žiri (dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i Drago Bosnar) poznatoj je autorici Zdenki Maltar iz Novog Marofa dodijelio 2. nagradu za putopis, a pjesnikinji Ljiljani Lukačević iz Ivanca 3. nagradu za poeziju. Ukupno se prijavilo 129 autora sa 192 rada (u 5 kategorija: poezija, kratka priča, putopis, esej i monodrama).

Denis Peričić tako je ove godine osvojio 8 književnih nagrada, od kojih 5 dijeli sa suautoricom Anitom, a dobili su i 2 posebne pohvale žirija. Ovogodišnje nagrade pristigle su za 4 priče i 4 eseja. Imajući u vidu datume službenih objava rezultata, najnovije 4 nagrade dobili su unutar samo 10 dana. Denis Peričić ukupno je dosad osvojio 67 nagrada, od čega 10 za radove napisane u suradnji s Anitom.