Davor Bobić u eksluzivnom razgovoru za Varaždinske vijesti opširno o programu Festivala VBV

| 23.9.2016. u 13:48h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Davor Bobić ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri ekskluzivno  je za Varaždinske vijesti najavio program ovogodišnjeg festivala kazavši - Pozivam sve ljubitelje barokne glazbe da nam se pridruže na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima s Španjolskom kao zemljom partnerom koja je svojom kulturom zadužila europsku civilizaciju. Zbog toga su i ovogodišnje Varaždinske barokne večeri još jedan raritet i ni u kom smislu neće biti niti konvencionalne, niti stereotipne. U nastavku razgovora rekao je slijedeće:
- Po čemu se ističe španjolska glazba iz razdoblja baroka?
Španjolska glazba barokne epohe temelji se na improvizaciji ulične glazbe tako da će to biti spoj visokih dosega barokne glazbe ali i zabave običnih ljudi s ulica. Španjolska je zemlja misticizma,strasti i prikrivenog erotizma, sangrije, koride, flamenka, a ta egzotika prvi put će se pojaviti na festivalu i pitanje kad ćemo to ponovno moći vidjeti. A koliko je Španjolska zanimljiva festivalskoj publici govori i činjenica da smo u prvih nekoliko sati kad smo otvorili prodaju karata prodali više od dvjesto ulaznica što je rekord u povijesti festivala. Također, iako smo mi usko profilirani festival klasične glazbe visoke kulture ovajput moramo naglasiti i da je velika privilegija što je uz nas stala jedna Španjolska kao zemlja partner i da će program koji je dogovoren u suradnji s predstavnicima njihovoga veleposlanstva u Zagrebu i sa stručnjacima iz Španjolske biti nešto nezaboravno.
- Da bismo uistinu doživjeli španjolski barok što ne bismo smjeli propustiti i koji je program festivala?
- Sve je uistinu vrijedno vidjeti i čuti uključujući i domaće sastave. Ansambl „La literata“ ima čast nastupa na otvorenju. To je ansambl koji se proslavio upravo u improvizaciji španjolske ulične barokne glazbe i izvođenja glazbe iz razdoblja renesanse, a Josetxu Obregon sa svojim glazbenicima je stup španjolske barokne glazbe. Već drugi dan dolazi Jordi Saval, svjetska zvijezda u izvođenju barokne glazbe, koji je našao u svom kalendaru doslovce jedan dan slobodan da sleti u Hrvatsku te će tako na dan nastupa u subotu doletjeti u Zagreb i odsvirati koncert u našoj Uršulinskoj crkvi, a već drugi dan leti dalje. Moram zahvaliti Turkish Airlanseu koji nam je jedan od glavnih sponzora VBV-a jer je sponzor letova za španjolske glazbenike iako Turska ove godine nije zemlja partner. A to što nam Saval dolazi na festival je takav jedan prestiž kao da na primjer igrate zadnju utakmicu u ligi prvaka. Taj dan nastupit će nam i ansambl Le tendre Amour, koji su prije dvije godine osvojili nagradu Ivan Lukačić, a koji će izvesti humorističku operu na francuske kantate.
Treći dan nam dolazi Raquel Andueza, najbolja pjevačica barokne glazbe u Španjolskoj koja izvodi glazbu ulice iz vremena baroka sa svojim ansamblom La Galania i Camerata Garestin s hrvatskom glazbenom baštinom. U ponedjeljak je na rasporedu Vokalni nonet Donum i Darko Pleli na orguljama, a u utorak noćni koncert ansambla More Hispano, jedan od također stupova izvođenja barokne glazbe u Španjolskoj i Vicente Parilla trio, uz svijeće i baroknu kuhinju u Starom gradu. Taj dan imat ćemo i španjolsko-hrvatsku diplomatsku večeru. U srijedu poslastica za publiku je ansambl Tercia Relidad s flamencom koji se pleše uz baroknu glazbu i to je opet jedan iskorak u programu festivala.
Četvrtak je rezerviran za komorni vokalni ansambl La Tempestad znači Oluja pod umjetničkim vodstvom Silvije Markez, jedna od najmarkantnijih osoba u španjolskoj baroknoj glazbi koja će dan kasnije u Vinici održati samostalni recital na čembalu i to je dar festivalu. Upravo je nevjerojatno koliko su svi španjolski glazbenici oduševljeni što će nastupiti na našem festivalu i rijetko se osjeća takva jedna toplina odnosa. U petak dolazi nam Antiphonos ansambl s programom Monteverdija, Bacha, Sorkočevića. U subotu je na programu Bachova Muka po Ivanu, a izvodi je Katedralni zbor Chorus angelicus pod vodstvom Anđelka Igreca i Hrvatski barokni ansambl sa solistima, među kojima su i Hugo Hymas iz Londona i Krešimir Stražanac koji je jedan od najvećih hrvatskih opernih pjevača u Njemačkoj, Matija Meić koji je postao prvak münchenske opere, Martina Gojčeta Silić i Ivana Lazar koja pjeva s La Parlament de Musiqe u Strasbourgu, dakle svjetska postava solista.
U nedjelju nastupa Pavao Mašić na pozitivu, čembalu i klavikordu uz Varaždinski komorni orkestar. To je unikatni projekt u okviru festivala za koji ćemo dopremiti fortepiano iz staroga grada.U nedjelju u Starom gradu nastupa ansambl Regina Iberica na koncertu uz baroknu kavu, a od hrvatskih ansambala nastupaju Camerata Garestin, Ivana Lazar, Igor Paro i Zoran Kelava, vokalni nonet Donum, Višeslav Jaklin, Tomislav Ratković zatim naša Monika Leskovar koja je studirala u berlinu, a ponovno gostuje nakon više od dva desetljeća, zatim nagrađivani učenici Glazbene škole u Varaždinu i VKO uz gostujući Barokorchestar Döbling.
Po sadašnjem uvidu u prodaje karata mislim da će to biti jedan od boljih festivala, Uvijek govorimo da je to najbolja godina, ali svaka je takva jer od Austrije kad su nam gostovali Bečki dječaci, pa Ruska federacija, Italija kolijevka baroka, zatim Francuska koja je zadužila čovječanstvo, nije čudo da i ove godine moj tim i ja očekujemo puno od ovog festivala. U Španjolskoj smo mi ove godine svrstani među pet najboljih projekata od oko 150 koji se održavaju izvan zemlje a koje će financirati Španjolska. To nam je na ponos jer Varaždin je mali grad s visokim dometom kulture i usudio bih se reći da je naš festival iako postoje i Dubrovačke ljetne igre sa sličnim programom, no protežu se i na druge umjetnosti, najbolji specijalizirani glazbeni festival u Hrvatskoj. To dokazuje i velika potpora Ministarstva kulture, koje najavljuje već sada i veću potporu jer riječ je o vrhunskom festivalu, rijetkom takve vrste i u svijetu, a i Ministarstvo kulture Mađarske, koja će biti zemlja partner sljedeće godine potvrdilo je to isto.