Čehok međimurskom i krapinsko-zagorskom županu predložio - snimanje kajkavskog filma

Varaždinske vijesti | 25.8.2018. u 19:15h | Objavljeno u Društvo

Među brojnim gostima koje su tijekom ovog Špancirfesta ugostili predstavnici varaždinske gradske vlasti, bili su i župani Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, Matija Posavec i Željko Kolar.

Nakon jučer održanog sastanka, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok otkrio je da je jedna od tema razgovora bila čak i – snimanje filma.

- Razgovarali smo o svemu pomalo, o svim temama, o povezivanju, turističkim proizvodima...Međimurci imaju Porcijunkulovo, Zagorcima počinje Festival kajkavskih popevki, mi imamo Špancirfest, imamo dakle dosta sličnosti. Kolegi Kolaru sam predložio, sa čime se on složio, da se možda snimi kakva kajkavska serija ili film. Samo gledamo čakavske, dalmatinske, malo je toga iz naših kajkavskih krajeva - rekao je Čehok.

Krapinsko-zagorski župan Kolar kazao je pak da svake godine obavezno dva puta dolazi na Špancirfest – jednom službeno, a drugi puta s obitelji. Varaždince i Varaždinke pozvao je da dođu u Zagorje na Tjedan kajkavske kulture i Festival kajkavskih popevki jer je, kaže, na Špancirfestu vidio barem stotinjak ljudi iz Zagorja.

Mišljenja je da kontinentalni turizam nema dovoljnu pažnju našeg resornog ministra i Hrvatske turističke zajednice.

- Stoga je naša ideja da Varaždin, Međimurje i mi s Gradom Zagrebom ponudimo sedmodnevne aranžmane, posebice za strane turiste. Imamo, naime, mnogo gostiju iz Južne Koreje i njima prevaliti stotinjak kilometara ne znači apsolutno ništa, a mi bismo zajedno imali sjajan paket kojem bi rijetko tko mogao konkurirati. Razgovori su išli prvenstveno u tom smjeru - rekao je Kolar.

Da je kontinentalni turizam zapostavljen, složio se i njegov međimurski kolega Posavec.

- Kontinentalni turizam je zapostavljen premda ima puno potencijala, i nije slučajno da su Međimurska i Krapinsko-zagorska županija iz godine u godinu dvije najbrže rastuće županije na području kontinentalnog turizma. Ulažemo u smještajne kapacitete, nove sadržaje, manifestacije, ali i objedinjavanje, odnosno međusobno se podupiremo u promociji naših festivala. Onda možete ponuditi i dobar proizvod jer, ako imate više turista kojima možete ponuditi više sadržaja, onda imate i veću motivaciju da oni ostanu i da se ponovno vrate, a vi širite promociju kontinenta i Hrvatske općenito - pojasnio je Posavec dodavši da s kolegama uskoro ponovno mora sjesti kako bi napravili strategiju iskorištavanja svojih potencijala.

- Primjerice, kod nas je u tijeku prvenstvno u disc golfu na kojem sudjeluju reprezentacije iz 27 zemalja. Zašto im ne bismo ponudili Trakošćan, Zagorje, dvorce i toplice? Dakle, mnogo je tema o kojima možemo razgovarati i mislim da imamo razvijenu svijest o nužnosti promocije turizma, gospodarstva i svoje sredine - zaključio je međimurski župan.

Označeno u