Čak 29 mladih pripovjedača i pripovjedačica na Državnoj smotri pripovijedanja u palači Herzer

Napisao/la: V.V. -

U petak 16. ožujka od 14.30 do 20.30 u dvorani palače Herzer održana je Državna smotra u pripovijedanju "Logos 2018." u organizaciji udruge Kreativni studio "Logos".

Udruga promiče stvaralaštvo, kreativno promišljanje i djelovanje djece i mladih pričom i igrom. Stoga je smotrom objedinjeno djelovanje udruge na području dječjega stvaralaštva, igre i pripovijedanja, i to povodom triju značajnih datuma za udrugu: Svjetskoga dana pripovijedanja (20.3.), prvoga dana proljeća (21.3.) te Dana hrvatskoga jezika (11.-17.3.).

Cilj smotre je njegovati tradicijsku baštinu te kulturu govorenja i slušanja pomoću pripovijedanja (storytelling). Pripovijedanje je takav nastup pripojedača u kojemu on neposredno pred publikom iznosi određeni slijed događaja, uvažavajući pritom raspoloženje i komentare publike.

- Kao udruga, držimo kako je pripovijedanje moćan alat u obrazovanju i odgoju, te da su igralački i pripovjedalački elementi sastavni dio uspješnoga rada s djecom i mladima.
Državna smotra promovirala je ljepotu pripovijedanja kojom želimo sve više oduševljavati djecu i mlade, a osim toga i poticati čitanje; njegovati ljubav prema domovini, tradicijskoj baštini i povijesti; poticati usmeno jezično izražavanje; pripremati mlade za javni nastup te njegovati i poticati kulturu govorenja te slušanja (međusobnog uvažavanja) - kažu u udruzi.

U Smotri je sudjelovalo 48 sudionika: 29 mladih pripovjedačica i pripovjedača praćenih budnim okom i savjetom 19 mentora. Sudionici su bili djeca i mladi od predškolske do srednjoškolske dobi, a pristigli su iz: DV Trešnjevka, Zagreb;  Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek;  OŠ Dragojle Jarnević, Karlovac; OŠ Mursko Središće; OŠ Mursko Središće / PO Peklenica;  OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec;  Prva osnovna škola Ogulin;  Osnovna škola "Ivan Benković ", Dugo Selo;  OŠ Gornji Mihaljevec;  OŠ Sveta Nedelja;  OŠ "Petar Zrinski" Šenkovec; OŠ Nedelišće; Osnovna škola Novi Marof. 

Prosudbeno povjerenstvo biranim je riječima pratilo pripovijedanje mladih nastojeći još više potaknuti njihovu ljubav za priče i osobni rast. U sastavu prosudbenoga povjerenstva bile su: Anita Škvorc Branda, prof. hrvatskoga jezika i povijesti; dr. sc. Ines Carović, s Odsjeka za fonetiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu; Đurđica Dropuljić, varaždinska profesionalna pripovjedačica; Arijana Plahutar, prof. pedagogije te doc.dr.sc. Ines Virč s Učiteljskoga fakulteta.

Najuspješniji pripovjedači proglašeni su po kategorijama: predškolci - Ruben Carović, DV Trešnjevka Zagreb; niži razredi OŠ - Valentina Manojlović, 4.r. Prve osnovne škole Ogulin; viši razredi - Mia Marie Jalušić, 7.r. iz OŠ Nedelišće, te Anamarija Feher, 2.r. Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka.

Tijekom pauze, nakon uobičajenog osvježenja, sudionici su uživali u poslasticama - ukusnim tortama, te su imali priliku slušati bajku Kraljević žabac i sluga Henrik koju je pripovijedala Đurđica Dropuljić.

Zatim se, nakratko, s pripovijedanja pozornost usmjerila na dječju igru te promociju priručnika pedagoginje Arijane Plahutar Što veseli malog tigra!? s više od 350 aktivnosti utemeljenima na načelima NTC-ova sustava. Priručnik je rezultat višegodišnjega rada i primjene načela NTC-ova sustava, što ga je utemeljio dr. Ranko Rajović, u radu odgojitelja i odgojiteljica u DV Hrvatski Leskovac.

Promocija je organizirana u suradnji s Hrvatskom Mensom, izdavačem priručnika, a u ime Mense prisutnima se obratila predsjednica Jasna Škiljan.

Svi sudionici i njihovi mentori primili su zahvalnice i potvrde, a najuspješniji pripovjedači i pripovjedačice nagrađeni su plaketom i vrijednim knjigama koje je osigurao sponzor, nakladničko društvo Katarina Zrinski d.o.o. iz Varaždina, kojoj je jedna od primarnih djelatnosti izdavanje lektirnih naslova za osnovnu i srednju školu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.