Anita i Denis Peričić "istovrijedni" su dobitnici Nagrade „Dr. Ivan Šreter“

VV | 17.5.2017. u 18:34h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski književnik Denis Peričić i njegova supruga Anita dobitnici su prve Nagrade „Dr. Ivan Šreter“, koja se putem tradicionalnog natječaja časopisa „Jezik“ i Zaklade „Dr. Ivan Šreter“ dodjeljuje za najbolju novoskovanu hrvatsku riječ. Prvu nagradu na ovogodišnjemu natječaju dvoje Varaždinaca zavrijedilo je za riječ istovrijednik, osmišljenu kao hrvatsku inačicu latinizma ekvivalent.

Da se riječ istovrijednik „dobro uklapa u hrvatski tvorbeni sustav i književni jezik“ odlučio je stručni žiri u sastavu: prof. dr. Jasna Horvat, književnik Hrvoje Hitrec, prof. emeritus Igor Čatić, dr. sc. Zvonimir Jakobović, prof. dr. Mario Grčević, dr. sc. Nataša Bašić, prof. dr. Mile Mamić i predsjednica prof. dr. Sanda Ham. U konkurenciji od stotinjak prijavljenih riječi drugu nagradu su dobili šestogodišnji blizanci Tin i Vedran Grgić, koje je na natječaj prijavio ujak, za riječ podzemnica (metro), a treću Matija Šimunović za riječ zaslonik (tablet).

Dodjela je održana 13. svibnja u Gradskoj knjižnici u Pakracu, rodnome mjestu dr. Ivana Šretera, po kojemu nagrada nosi ime. Dr. Ivan Šreter je još 1984., kad je bio liječnik u Lipiku, kao zanimanje jednog pacijenta upisao „umirovljeni časnik“ umjesto „penzionirani oficir“.

Nakon nesmiljenoga javnog progona, „zbog vrijeđanja i omalovažavanja socijalističkih patriotskih nacionalnih osjećaja građana“ osuđen je na zatvorsku kaznu od 50 dana. Uoči Domovinskog rata postao je predsjednik Regionalnoga kriznog štaba Zapadne Slavonije. Četnici su ga 18. kolovoza 1991. oteli na postavljenoj barikadi, zatočili ga i mučili, a njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.