Anatomija mačke - moćan solo raskošnog plesnog rukopisa u HNK-u Varaždin

VV | 18.12.2017. u 19:49h | Objavljeno u Društvo

Kroz Plesnu mrežu Hrvatske u Varaždinu gostuje predstava "Anatomija mačke" nagrađivanih autorica Petre Hrašćanec i Ksenije Zec.

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu će se u utorak 19. prosinca u 19.30 sati odigrati plesna predstava "Anatomija mačke" autorica Petre Hrašćanec i Ksenije Zec. Riječ je o moćnome solu za čiju je izvedbu Petra Hrašćanec nominirana za Nagradu hrvatskoga glumišta, iako ju je već ranije osvojila. «Anatomija mačke» u Varaždin stiže kroz suradnju HNK Varaždin s Plesnom mrežom Hrvatske, projektom koji omogućuje izabranim predstavama suvremenog plesa i fizičkog kazališta izvođenje za publiku širom zemlje.

Predstava spaja tehniku suvremenog plesa sa studijom anatomije životinja, izmičući apsolutnoj kontroli interpretacije pa svaka izvedba ostvaruje mogućnost novoga gledanja. «Tjera te da se smiriš i da shvatiš da postoji vrijeme trajanja neke određene akcije i da jednostavno probaš uživati u tome što se sada događa ispred tebe», kazala je Petra Hrašćanec. Kritika izvedbu opisuje kao kompaktnu, napetu i s neočekivanim rješenjima, a karakterizira ju raskošan koreografski zapis obje autorice. Predstava je nastala u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Umjetničke organizacije 21:21.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni kazališta.

***

Projekt Plesna mreža Hrvatske bavi se distribucijom djela suvremene plesne umjetnosti na nacionalnoj razini putem gostovanja predstava selektiranih godišnjim javnim natječajem. Projekt podržava Ministarstvo kulture potporom umjetničkoj organizaciji Plesna mreža Hrvatska, nositelju projekta, koji djeluje u savezu s Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske i s Udrugom profesionalnih plesnih umjetnika “PULS”.

U Plesnu mrežu Hrvatske 2017. godine ušlo je sedam predstava koje su do sada gostovale u HNK-u Šibenik i Rijeka, Gradskome kazalištu Zorin Dom Karlovac, Umjetničkoj akademiji Osijek, na Osječkom ljetu kulture, Riječkim ljetnim noćima te u Kazalištu Virovitica. Tijekom siječnja 2018. gostovanja će se još odviti i u INK Pula te u HNK Osijek.