Vlast troši, ljudi odlaze

| 6.12.2016. u 13:40h | Objavljeno u Iz moga kuta

Veća transparentnost i veća pravednost, uz porezno rasterećenje i pojednostavljenje, najčešće su se spominjali u vezi tzv. poreznog paketa izglasovanog u Saboru. Istina, njime su napravljeni neki iskoraci, kao što je smanjivanje (pre)velikog oporezivanja većih primanja. No, oporba tvrdi da se zakoračilo zapravo unatrag jer će, primjerice, manje novca biti za općine i gradove te najsiromašnije, ali vladajući to opovrgavaju navodeći kompenzacijske i druge mjere. Kako bilo, ono što je nedvojbeno jest to da izmjenama tzv. poreznih zakona nisu ni izdaleka riješene sve nepravde, pa čak niti financijski minorne kao što je oporezivanje dnevnih i tjednih informativnih listova po istoj stopi PDV-a. Zašto i je li to posljedica samo vremenske stiske? Vidjet će se i bit će to znakovito, kao što će biti znakovit i ishod spora između države i županija koje su ostale bez novca za sufinanciranje (do)gradnje škola i dvorana po modelu JPP-a.

Međutim, kako su poručili vladajući, porezna je reforma tek jedan od elemenata njihovog „integralnog programa usmjerenog na rast, zapošljavanje i - demografsku obnovu“. Taj „integralni plan“ javno nije poznat, ali zato su od prošlog tjedna poznate Smjernice fiskalne politike koje govore da će manjak državnog proračuna iduće godine biti veći nego ove. Dakle, taman kada se pomislilo da se napokon odlučilo živjeti u skladu s mogućnostima, opet će se osjetnije trošiti više nego što se prihoduje. A da bi se pokrio proračunski manjak, država će se vjerojatno ponovno morati (pre)skupo zaduživati. A kad građani vide da se ništa ne mijenja neovisno o tome tko je na vlasti, onda sve veći broj odlazi u države koje bolje gospodare, odnosno tamo gdje će zbog toga bolje živjeti.

Varaždinska županija, nažalost, nije iznimka. Osim broja onih koji su otišli, još više zabrinjava broj onih koji se pripremaju i o tome razmišljaju. Osobito to vrijedi za liječnike koji je, prema podacima Hrvatske liječničke komore, 1.215 na odlasku. No, neće se država liječnika tako lako odreći jer bi u pitanje došao javni zdravstveni sustav. Vidjelo se to nakon subotnjeg prosvjeda kada je ministar najavio „kompromisno rješenje“ koje bi trebalo u obzir uzeti interese mladih liječnika koji ne žele vraćati stotine tisuća kuna za specijalizaciju, ali i interese bolnica i domova zdravlja koji su ih uputili na specijalizaciju.

Najavljeno je i dugoročnije rješenje za specijalizante. Međutim, pravo je rješenje ne samo za ovaj slučaj, nego i općenito, život je u skladu s mogućnostima, odnosno racionalizacija prevelikih troškova. U zdravstvu, primjerice, vidjeti što se zbiva oko uvozna lijekova. Kad se to riješi, više će biti za liječnike, pa i građane koji neće tako često pomišljati na odlazak.