Učiniti boljim

| 8.6.2020. u 21:15h | Objavljeno u Iz moga kuta

Iako nitko sa sigurnošću ne zna zašto, gotovo je prošla opasnost od širenja koronavirusa, koja je potaknula niz dosad neviđenih protuepidemijskih mjera, koje su za posljedicu, s jedne strane, imale zaustavljanje zaraze COVID 19, a s druge - iznimne gospodarske teškoće. Skoro od kraja svibnja u Hrvatskoj nemamo novooboljelih ili tek pokojeg dnevno pa je restriktivnih mjera sve manje, tako da socijalna distanca polako odlazi u povijest.

Međutim, iako je sličan virus SARS svojedobno jednostavno nestao, neki stručnjaci ne isključuju drugi, jesenski val širenja zaraze SARS CoV-2. Štoviše, ako se virus neće promijeniti i ne nađe se cjepivo, čelnik HZJZ-a Krunoslav Capak u to je potpuno siguran. Ipak, naglašava da sada „znamo puno više nego prije dva mjeseca pa tako znamo i da, dođe li do drugog pandemijskog vala, nećemo više trebati u karantenu”.

Zašto nećemo trebati, ne objašnjava, ali to zorno čini prof. dr. Gordan Lauc kad upozorava da se s drugim valom u Europi više neće moći boriti općom karantenom zato što to „kao društvo ne bismo mogli podnijeti, tako da se moramo pripremati za druge mjere“: organizirati poslovanje od kuće, osigurati dovoljne količine maski i drugih sredstava te općenito pripremiti bolnički sustav.

Upravo na tragu toga, a svjesni da su pozvaniji dosta tromi ili ne baš dorasli situaciji - što se vidjelo i na koronakrizi, ali ne i samo tu - neki su odlučili pripomoći pripremi za mogući novi val širenja zaraze. Među njima su i članovi hrvatskih Rotary klubova, koji su uz pomoć Rotary zaklade nabavili 29 termovizijskih kamera, vrijednih gotovo tri milijuna kuna, zdravstvenim institucijama diljem Hrvatske.

Hrvatski Rotarijanci, zajedno sa svima koji su podupirali njihove akcije, na različite načine pomažu zajednici pa su tako i u koronakrizi donirali značajne količine zaštitne opreme, a nabavkom termovizijskih kamera dali su još veći, ujedno i dugoročan doprinos. Jedna je to, kako veli guverner Danije Jozić, trajnih pozitivnih promjena u zajednici da bi se svijet učinio boljim i ugodnijim mjestom za život.

Označeno u