Tko (ne) živi od politike

| 23.4.2018. u 12:41h | Objavljeno u Iz moga kuta

S obzirom da se bore za isto biračko tijelo, a uz to su i dugogodišnji suradnici, koji su se razišli na ne baš lijep način – što, zacijelo, nitko bolje ne pamti nego Radimir Čačić, koji ne zaboravlja i itekako uzvraća - bilo je samo pitanje vremena kada će se u Varaždinskoj županiji javno zaoštriti ionako zategnuti odnosi između narodnjaka i reformista.

Njihove polemike, očekivano, nisu zaobšle ni HDZ-a, koji bi htio nemoguće: biti dobar koalicijski partner sukobljenim centrističkim strankama... Dok su prošlotjedni sukobi na varaždinskoj političkoj sceni, dakle, očekivani i dokučivi, potpuno je bilo neočekivano razlozi zbog kojih su bivši suradnici razmijenili oštre riječi.

Naime, povod je bila kupnja dvorca Šaulovec i zakup kafića!? I ne samo to. Pri tome su još “zakačiti” i HDZ, koji o potonjem nije ništa znao, a o prvome davao konstruktivne izjave.

- Borit ćemo se protiv megalomanskih projekata župana Čačića, grmjeli su narodnjaci. Međutim, izuzev njih i Živog zida, svi su ostali podržali kupnju dvorca pred propadanjem, čija je cijena pala na dva milijuna! Ako je to “megalomanski projekt”, što li su onda bili, primjerice, oko 800 milijuna kuna vrijedni projekti izgradnje i dogradnje školskih zgrada i dvorana? To se radilo u sklopu javno- privatnog partnerstva pa je cijena kvadrata došla na oko tri tisuće eura.

No, tada je većina šutjela, a rijetki su ukazivali da bi moglo biti problema kod otplate, čega smo danas itekako svjedoci. Naime, gotovo da nema dana kad varaždinski župan zbog neplaćanja dvojbenih državnih obveza ne p(r)ozove ministricu B. Divjak te potpredsjednika Vlade i ministra Štomara, potpisnika svih spomenutih ugovora o JPP-a...

Osim megalomanije, narodnjaci su Čačiću predbacili i „potencijalni sukob interesa“, ali ni za to nisu našli pravi primjer. Radi se, naime, o zakupu kafića u atriju županijske palače.

U najam ga je, doduše, uzelo poduzeće čija je direktorica bivša Čačićeva tajnica, koja je suvlasnik drugog poduzeća kojeg operativno vodi Čačićeva posebna savjetnica. Očigledno, teško da je baš sve to slučajno, ali to je vjerojatno daleko od sukoba interesa i nepravilnosti, budući da je objavljen javni poziv za zakup na koji se javilo samo jedno poduzeće koje je ponudilo čak i veću cijenu nego raniji zakupac.

Osim izbora krivih “terena”, narodnjaci nisu izabrali ni najbolje “igrače”, što je župan iskoristio, ukazujući tko je imao koristi od politike, točnije poslovanja s Varaždinskom županijom.

Međutim, ako je suditi po najavama iz HNS-a, ovo ipak nije sve. Prave “utakmice” bi tek trebale uslijediti pa će se vidjeti tko će to i sa čime ući u “igru” za “čiste ruke”, ali i vlast, odnosno život od politike...