Stoka i fašisti!?

| 22.11.2021. u 21:00h | Objavljeno u Iz moga kuta

Mrš stoko, novinarska! Parazitirajte nad svojim g..., a ne nad tuđom nesrećom, napisao je na Facebooku Mario Hleb, osvrćući se na naše pitanje u redovitoj tjednoj anketi: trebaju li platiti liječenje oni koji se razbole, a nisu se cijepili?

A naše pitanje nije bio bez povoda. - Ako se razboli od COVID-19, neka sam plati svoje liječenje, predložio je za necijepljene Branko Roglić, osnivač i predsjednik NO Orbica, tijekom nedavnog razgovoru za Novi list, dok smo mi još u srpnju ukazivali da će doći vrijeme kada će se pojaviti dvojba cijepiti se ili - platiti.

Singapur je prva država koja je već raščistila tu dvojbu, i to tako da od 8. prosinca više neće plaćati račune za liječenje COVID-19 za potpuno necijepljene, a nastavit će plaćati troškove za potpuno cijepljene i one koji još ne ispunjavaju uvjete za cijepljenje, uključujući malu djecu i one s određenim zdravstvenim stanjima. Unatoč takvom primjeru, kao i stavu vlasnika najveće hrvatske kompanije, oni koji misle da nema baš nikakvog opravdanja za pitanje o nadoknadi troškova liječenja necijepljenih - uopće nisu birali riječi.

- To je sigurno zdravi razum, konjine. I vi isto, novinarčići, umjesto da ste uz narod vi stavljate ulje na vatru, ustvrdio je Marijan Biškup, dok je Željko Lazar ustvrdio da “samo novinari trebaju platiti liječenje jer očito nemaju niš ljudskog u sebi kad pišu takva s...”, a Denis Lukinec otišao je još dalje, navodeći “Koji ste vi debili, treba napraviti peticiju i ukinut vas portal”.

Ali to nije sve. Matija MeDO Tukar poručio nam je da smo “mutavi” i “retardirani”, uz nekoliko psovki, a od svih najdalje je otišao Darko Oršić Orac, i to ne zato što smo po njemu postali “žuta štampa u službi režimske kaste”, odnosno fašisti, već time što je poručio da “ovakvim pisanjem i ovakvim novinarskim razmetanjem počele budu padati glave - zapitajte se koliko vrijedi vaš život”. Treba li se, nakon ovih riječi - koje su upućivane i drugim novinarima i medijima sa sličnim pitanjem - čuditi napadima na novinare i medije tijekom subotnjeg prosvjeda u Zagrebu?

Danas je jasno da se i cijepljeni mogu zaraziti, mogu vjerojatno i prenijeti zarazu, ali isto tako da će uglavnom proći s blagim simptomima, ukoliko se zaraze. Dakle, velika većina njih neće opterećivati prenapregnuto bolničko osoblje, koje baš ovih dana upozorava da su im kapaciteti sve manji. O broju mrtvih i oboljelih zbog korona virusa, po kojima smo među pogođenijim zemljama, ne treba trošiti riječi.

Stoga, umjesto uvreda i prijetnji, protivnici potvrda i cijepljenja - koje kod nekih mogu izazvati neke komplikacije, ali rijetko, dok brojne nedvojbeno štiti - trebali bi dati neko bolje rješenje za ovo što nas je snašlo, odnosno argumente protiv mjera koje se provode ili će se provoditi jer brojke nisu dobre. Uvrede i prijetnje sigurno nisu rješenje.

Označeno u