Što se čeka?

| 21.9.2020. u 23:13h | Objavljeno u Iz moga kuta

Vraćamo se u normalno stanje: imamo više uhićenih zbog sumnje u korupciju, nego oboljelih od koronavirusa! Iako je odnos broja uhićenih i oboljelih ipak bitno drukčiji u korist potonjih, ipak su duhoviti osvrti poput navedenog proteklih dana potisnuli u drugi plan i dalje loše statističke pokazatelje vezane uz COVID 19. Razlog za ove komentare, naravno, izvještaji su o uhićenju i zadržavanju u jednomjesečnom zatvoru desetorice osumnjičenih zbog trgovanja utjecajem, odnosno davanja i primanja mita.

Među njima najviše su zazvučala imena dvojice gradonačelnika, novogradiškog Vinka Grgića (SDP) i velikogoričkog Dražena Barišića (HDZ), koji je ujedno i saborski zastupnik, ali ništa manje i čelnika JANAF-a Dragana Kovačevića, kojeg se sumnjiči da je za sređivanje poslova primio gotovo dva milijuna kuna od ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka, koji je za uzvrat od JANAFA dobio 40 milijuna kuna vrijedne poslove modernizacije gašenja i hlađenja spremnika na Omišlju i dr.

Nekako u isto vrijeme kada su u Hrvatski sabor stigli zahtjevi Državnog odvjetništva za ukidanje imuniteta Barišiću, kao i još dvojici njegovih kolega saborskih zastupnika, održavao se znanstveni skup „Politička (ne)odgovornost i korupcija – je li došlo vrijeme za postroživanje uvjeta kandidiranja za političke funkcije?“ tijekom kojega je bilo govora o zakonskim mjerama jačanja borbe protiv korupcije u lokalnoj samoupravi.

Tako se prof, dr. Robert Podolnjak, primjerice, založio za ograničenje izbora gradonačelnika na najviše dva mandata, ukidanje prakse da gradonačelnici budu ujedno i zastupnici, kao i da se gradonačelnicima smanje ovlasti, a njihovo povjeravanje omogući vijeću. A već dulje vrijeme dr. Vuk Vuković predlaže zabranu kandidiranja za političke dužnosti onih koji su optuženi, kao i objavljivanje svih računa, koje plaćaju jedinice lokalne samouprave, što je prvi uveo grad Bjelovar.

Da je nužno napraviti nešto od ovog što predlaže znanstvena zajednica kako bi se barem smanjio broj nevaljalih u politici, ne govore samo slučajevi na nacionalnoj razini, nego i na lokalnoj. Tako u Varaždinskoj županiji, primjerice, i dalje sjedi vijećnik, koji sam priznaje da je nedavno krao, štoviše, čak vodi tijelo koje bi se trebalo baviti koruptivnim djelima!?

Na upit kako je to moguće, većina u Županijskoj skupštini ukazuje da potonja pozicija pripada uvijek oporbi, a zna se tko ju vodi. Ako je tako, onda bi SDP trebao konačno smoći snage i odlučnosti da se riješi ova čudesna situacija, iako ona ni izdaleka nije jedina na ovim prostorima, a zacijelo ni ona koja najviše bode oči. Međutim, oni koji vele da su drugačiji, trebali bi prvo posložiti ono što već sada mogu kako bi njihova zalaganja za „čiste ruke“ bila barem malo više vjerodostojnija.

Označeno u