Sloboda

| 10.5.2021. u 21:19h | Objavljeno u Iz moga kuta

Izgradit ćemo ceste, tržnice, stanove... ukinuti plaćanje dječjih vrtića, poreza, dopunskog osiguranja... To i još puno toga može se čuti pred svake izbore pa ni ovi nisu tom smislu nikakav izuzetak. Štoviše, čini se da je obećanja sada i više nego ranije ili je to naprosto zato jer se lako zaboravi što je bilo prije četiri ili osam godina?

Lijepo je i nužno, naravno, imati planove i viziju razvoja svoje sredine, ali treba dobro promisliti tko što može i uistinu želi napraviti, tko je za to imao dosad prilike i nije se iskazao u vezi onoga što je obećao, a tko teško može ispuniti obećanje čak i da za to dobi priliku. Naravno, kako ne bi bilo poslije kajanja, bitno je i dobro razmisliti kako bi kandidati mogli ostvariti obećano, posebice hoće li pri tome raditi u javnom interesu ili pak, onako usput, malo i za sebe te svoje.

Štoviše, poštenje, integritet i slične vrijednosti kandidata za javne dužnosti trebale bi biti i prije onog što pričaju i obećavaju, ma kako potonje dobro zvučalo i donosilo koristi. A od svih vrijednosti i prava, najvažnija je sloboda, odnosno odnos prema slobodama jer ukoliko njih nema, kao što je sloboda govora i propitivanja, onda se, primjerice, i krajnje nepošteni mogu vrlo prikazivati velikim poštenjacima, dok se krajnje nesposobni mogu prikazivati sposobnima.

Upravo zbog toga, početkom prošlog tjedna obilježen je 3. svibnja, Svjetski dan slobode medija, a krajem tjedna i 8. svibnja, pobjeda nad jednim totalitarnim, nacističkim režimom. Sloboda je krhka, lako se izgubi, ukoliko se na nju ne pazi, a nužna je itekako jer bez slobode medija, teško se otkriva istina, dolazi do odgovornije vlasti...

- Novinarima je važnije nego ikad da mogu slobodno i sigurno izvještavati, ukazivali su dužnosnici EU te ukazivali na porast broja napada i prijetnji novinarima, naglašavajući da sve vlade moraju raditi na tome kako bi zajedničko opredjeljenje za slobodu izražavanja bilo još snažnije i otpornije. Da takav poziv ima itekako smisla, pogotovo kada se glasa, dovoljno je osvrnuti se oko sebe. Dok smo obasipani prozivanjima pa i uvredama, do pouzdanih informacija o nekim kandidatima teško je doći jer se sve ulaže u suprotno ili se istina brutalno zaustavlja. Kao što je to slučaj bio na televiziji Libertas gdje je jedan od kandidata za dubrovačkoga gradonačelnika, pozivajući se na zakon, tražio i uspio iz emisije maknuti podsjećanje na njegovu presudu za zlouporabu položaja i ovlasti.

Puno je više, naravno, suptilnih pokušaja zatiranja slobode medija, kao što su tužbe i prijave protiv novinara, ali to, srećom, prepoznaju sudovi, kao što se to vidi u tužnom slučaju varaždinskoga psihijatra u kojem lijepo dolazi do izražaja odnos prema slobodi izvještavanja jedne od kandidatkinje za zamjenicu varaždinskoga gradonačelnika. Što li se može onda očekivati kada dobije vlast?

Označeno u