Slabe pozicije

| 15.6.2020. u 21:47h | Objavljeno u Iz moga kuta

Veliko će iznenađenje biti, ako ne i malo čudo, ukoliko u Hrvatskom saboru i ubuduće bude šest ili čak više saborskih zastupnika iz Varaždinske županije, kao što je bilo u dosadašnjem sazivu. I to prvenstveno zbog (pre)slabih pozicija na listama.

Na parlamentarnim izborima 2016., podsjetimo, saborski su mandat osvojili Mario Habek, Milorad Batinić i Predrag Štromar, koji je svoje mjesto u sabornici prepustio Božici Makar. Svi su oni u Sabor ušli jer su bili dobro pozicionirani – Štromar drugo, Habek peto mjesto – ili osvojili značajan broj preferencijskih glasova (Batinić 12.535 ili 13,45 posto) na zajedničkoj listi SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a. Ta je lista ukupno dobila 93 tisuće glasova ili gotovo 53 posto od izašlih na birališta u III. izbornoj jedinici, što je na kraju ispalo osam mandata.

Uz njih, saborski zastupnici iz Varaždinske županije postali su Anđelko Stričak te dr. Josip Križanić, drugi i četvrti kandidat na HDZ-ovoj listi u III. izbornoj jedinici, koja je dobila skoro 44 tisuće glasova ili 25 posto. Saborski je zastupnik postao i prof. dr. Robert Podolnjak, prvi na listi Mosta nezavisnih lista u ovoj jedinici. Da nije ostvario takav uspjeh ili da nije bilo Živog zida, saborski bi zastupnik postao Radimir Čačić, koji je bio prvi na listi koalicije Reformista i stranke Milana Bandića, koja je dobila 4,71 posto ili 8.349 glasova.

A što se može očekivati sada, nakon 5. srpnja? Iako još nisu poznate sve liste, čini da će dosadašnja, odlična zastupljenost Varaždinske županije postati stvar prošlosti. HNS očekuje da će se u III. izbornoj jedinici izboriti za tri mandata. Međutim, Štromar je prvi na narodnjačkoj listi, a idući kandidat iz Varaždinske županije je na šestom mjestu (Božica Makar). Doduše, ponovi li prof. dr. Blaženka Divjak ili Batinić uspjeh od prije četiri godine, kada je ivanečki gradonačelnik sa 14. mjesta ušao u Sabor, narodnjaci bi opet mogli slaviti.

Ni u vrhu liste SDP-a, sudeći po objavljenom, nema kandidata iz Varaždinske županije, izuzev Barbare Antolić Vupora na trećem mjestu. Idući je Miroslav Marković, i to tek na osmom, što znači da bi ta stranka trebala ponoviti jako dobar rezultat s prethodnih izbora, ukoliko želi dva mandata. A HDZ, čak i da ponovno osvoji četiri mandata u III. izbornoj jedinici, kao što očekuje, među prva četiri mjesta na listi tek će jedno pripasti kandidatu iz Varaždinske županije.

Ukoliko Domovinski pokret osvoji dva mandata, Ladislav Ilčić će također biti saborski zastupnik iz Varaždinske županije. A kako se za Most zasada tu ne čuje, od relevantnih stranaka ostaju još samo Reformisti, koji će u vrhu liste, doduše, imati dva kandidata iz Varaždinske županije, ali oni trebaju dobiti značajniju potporu birača nego prije četiri godine.

Označeno u