Revolucija kaska za Međimurjem

| 15.11.2017. u 09:16h | Objavljeno u Iz moga kuta

Kao što su (parne) željeznice nekad bile neizostavni dio prve industrijske revolucije, a prije toga cestovni i vodeni pravci temelj mnogih civilizacija, tako od kraja prošlog stoljeća internetska veza postaje osnova suvremenog društva.

Stoga je za svaku pohvalu nastojanje jedinica lokalne samouprave da uspostave kvalitetne internetske veze ili poboljšaju već postojeće, kao što su to proteklih dana najavili u Ivancu i Varaždinu. Naime, protekle su srijede ivanečki vijećnici obaviješteni da bi se na cijelom gradskom području, zahvaljujući milimetarskom radio sustava (e-band), mogao uvesti Internet brzine do 1 Gbit/s za poslovne korisnike, odnosno 200 Mbit/s za fizičke osobe, i to po cijeni manjoj od 100 kuna.

Dan kasnije, varaždinski je gradonačelnik Ivan Čehok otišao korak dalje. Najavio da će sva varaždinska domaćinstva dobiti besplatni svjetlovodni priključak za brzi internet, i to najkasnije za dvije godine.

Time će Varaždin, kako je naglasio, postati prvi i jedini grad u Hrvatskoj koji će građanima stvoriti infrastrukturni uvjet za brzi Internet, čime će se stvoriti uvjeti za razne internetske servise, a za neke i mogućnost rada od kuće.

Ovakvi planovi ulaganja, koji su neki označili čak i “revolucijom”, razumljivi su budući da postojeće internetske brzine uglavnom nisu zadovoljavajuće, osobito na rubnim područjima, usprkos nizu davatelja internetskih veza. Naime, dok u užim središtima nekih gradova postoji mogućnost priključenja na optičku mrežu brzine i do 100 Mbit/s, prigradski kvartovi i ostala naselja mogu dobiti Internet brzine od 2 do 10 Mbit/s.

Ili niti to.

Da sve bude gore, godinama se ništa ne mijenja, iako najveći davatelj internetskih usluga stalno smišljaju raznorazne pakete i akcije, daju obećanja i tome slično. Očigledno, tek stvarne konkurencija može donijeti veću brzinu i povoljnije cijene pristupa (i) internetu. S obzirom na najčešće brzine interneta u nas, možda uistinu nije pretjerano reći da bi se radilo o revoluciji, ukoliko bi se one osjetno povećale.

Međutim, ostvare li se takve najave, bit će to pomalo revolucija koja kaska jer za brzi pristup Internetu ne treba otići u velike gradove i strane zemlje, već je dovoljno “skoknuti” u - Međimurje. U Međimurju, točnije Goričanu i Šenkovcu, već imaju vlastitu širokopojasnu optičku mrežu, koju su izgradili uz pomoć ludbreške tvrtke Infrastruktura.

Općine su platile i priključak na optičku mrežu svakom domaćinstvu, koja plaćaju račune davatelju internetskih usluga. Takav, brzi pristup internetu u Šenkovcu imaju od ljeta, a u Goričanu već dvije godine. Dakle, dobiju li ovdašnja domaćinstva brzu internetsku vezu, bit će to revolucija, ali - zakašnjela.