Prilika za konačno rješenje bala

| 19.2.2019. u 07:25h | Objavljeno u Iz moga kuta

Kakav obrat! Balirani komunalni otpad, koji je gotovo desetljeća i pol odložen u Brezju te je utjecao na okoliš, ali i sprječavao dolazak investitora, kao i izazivao razne političke, sudske i druge prijepore - mogao bi napokon biti riješen, ali ne prema dva dosadašnja ugovora, nego - novom!

Rješenje, koje je sada izgledno više nego ikada ranije, ne samo da će biti zakonito, što govori stav nadležnih tijela koja su prije zaustavila dva dosad ugovorena rješenja, već će koštati najmanje što je moguće, budući da je ovlašteni laboratorij utvrdio da bale nije potrebno obrađivati prije trajnog odlaganja. Zvučalo bi idealno, gotovo kao bajka, da ne postoji rizik koji nose moguće nove i već pokrenuta tužba zbog neispunjavanja ugovora, koje su privremeno zaustavljeni tijekom pregovora na čijem su kraju, kako se čini, nezadovoljni svi koji su u njima sudjelovali.

Međutim, je li moguće izbjeći bilo kakav rizik, kada je u pitanju ovako zamršena situacija u kojoj pravo na bale polažu čak dvije strane, a pripadaju trećoj? Teško, ali kad bi i bilo moguće, koja bi bila cijena da se, primjerice, isplate traženi iznosi jednoj ili dvjema stranama? Kakva bi to bila ne samo financijska, nego i reputacijska cijena, budući da bi plaćanje nekoliko stotina milijuna kuna - kada bi se nekako uspjelo toliko kreditno zadužiti - neminovno izazvalo još i veća pitanja i dvojbe od onih koje već postoje: tko je tu sve, kome i zašto pogodovao.

Ali to nije sve. Nisu, naime, isključeni ni novi kazneni procesi jer kako, primjerice, jedan posao platiti dvjema stranama, tim više što zakonitost ugovora još nije dokraja raščišćena...

Zbog društvenog zdravlja i razvoja bale treba što prije maknuti iz Brezja i s dnevnog reda, a sada je za to dobra prilika, sudeći prema neospornoj činjenici da u balama više zapravo nema otpada koji je prije odlaganja nužno obraditi, ali i uvjeravanjima da u ugovorima nigdje ne stoji da se moraju isporučiti sve bale, već samo one koje je nužno obraditi. U Gradu Varaždinu vjeruju da za potonje imaju dobre argumente, a za nadati se da ne griješe kada ukazuju na pojedine odredbe ugovora, kao i na nalaz Ecoine u kojem se ukazuje da su izvađeni metali iz otpad prije baliranja.

Međutim, čak i ako se na kraju utvrdi da nije tako, da se izgubi tužba za naknadu štete, gradsku vlast i vijećnike baš nitko neće moći prozivati niti sumnjičiti da su radili u privatnom, a ne u javnom interesu. Ako ni zbog čega drugog, onda bi odluka vijećnika zbog toga trebala biti laka, a da se ne govori o tome kako je već nađeno zakonito i najjeftinije moguće rješenje za bale, problem koji predugo opterećuju Varaždin i njegove stanovnike, što možda najbolje pokazuju nedavni prosvjedi.