O vodi, umjesto vinu

| 13.11.2023. u 21:03h | Objavljeno u Iz moga kuta

U vrijeme Martinja, umjesto o vinu, više se raspravlja(lo) o vodi. Ali ne o onoj koja bi bila najbolja za gemišt, već o mineralnoj, i to s okusom. No, kako dani prolaze, a institucije konačno počinju raditi svoj posao, sve se više čini da je tome razlog u prvom redu panika izazvana objavama na društvenim mrežama i drugim kanalima osobne komunikacije, a ne slučajevi u Rijeci, koje tek treba rasvijetliti.

A sve je počelo tijekom prvog vikenda u studenom, kada su se naveliko slale poruke o “užasnim ozljedama jednjaka i želuca” kod konzumenta vode Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate u Rijeci. Pozivalo se i da se ne pije to piće, ukazujući da se nešto slično već dogodilo.

Da nije u pitanju zdravlje, a posebice da se raščistilo što se prije pola godine dogodilo u riječkom restoranu - čiji gost je završio u bolnici s teškim ozljedama usne šupljine i jednjaka - možda bi spomenute poruke ostale u sferi privatne komunikacije.

Međutim, budući da se svibanjski slučaj nije razriješio, a u pitanju je bila moguća šira ugroza zdravlja, pojedini mediji su u ponedjeljak kasno navečer počeli prenositi poruke o novom slučaju u Rijeci, naglašavajući da zasada o svemu nema nikakvih službenih informacija ni potvrda, iako su poslali upit policiji i tvrtki.

U utorak rano ujutro i Varaždinske vijesti su pitale Coca Colu Hrvatska ima li istine u objavama, odnosno je li uistinu bilo ozljeđivanja zbog konzumacije njihovog proizvoda. Odgovor nismo primili pa smo kod objave riječkog slučaja na našem portalu naglasili da nije potvrđeno što se točno i zašto dogodilo. Nažalost, nije (i dalje) bilo reakcija ni službi zaduženih za nadzor ispravnosti proizvoda. Umjesto toga, medijski je prostor tog dana, a naročito idućeg, bio preplavljen vijestima o novim, ali vrlo blagim slučajevima pacijenata, koji su zatražili pomoć nakon konzumacije vode.

Jedan od njih zabilježen je i u Varaždinu. Valjda zbog svega toga, Državni inspektorat u četvrtak povlači s tržišta “sporne proizvode”, bez imena i ikakvih drugih detalja, a trgovine staju s prodajom proizvoda Coca Cole, dok ministar zdravstva sliježe ramenima i poziva da se (samo) pije – voda!? Međutim, već dan kasnije prave analize pokazuju da je sve u redu, izuzev u riječkom slučaju, odnosno slučajevima, pa se proizvodi Coca Cole vraćaju na tržište.

Za povratak povjerenja će zacijelo trebati više vremena, pogotovo jer uopće nije jasno što se dogodilo u Rijeci prije pola godine, a kamoli prije desetak dva. Netko, očito, ne radi svoj posao. Ili radi krivo. A to sigurno nisu mediji. Jesu li možda trebali šutjeti o svemu dok se nadležni ne probude? Umjesto zatrovane vode – zatrovani mediji? Teško. Pa o svemu su izvijestili i neki mediji u SAD-u!

Uostalom, šutnja, kao i nerad, samo otvaraju prostor nagađanjima, a njih je ovih dana previše i trebalo bi im stati na kraj. Kako? Šutnjom ne.