Između Patafte i Pripuza

| 24.6.2019. u 09:15h | Objavljeno u Iz moga kuta

Za varaždinsku gradsku vlast ovo bi ljeto trebalo biti sve nego ležerno, želi li se nešto napraviti u vezi ne samo petnaestogodišnjeg komunalnog problema u Brezju, nego i izvući iz, kao što se ovih dana vidi, prijetećih višemilijunskih sporova u vezi zemljišta.

Za sve to, istini za volju, nije kriv samo bivši gradonačelnik Goran Habuš, nego i oni koji su ga poticali u radikalnom pristupu otvorenim problemima, koje je (dijelom) naslijedio iz vremena svog prethodnika, a danas aktualnoga gradonačelnika Ivana Čehoka, koji bi ih sada trebao riješiti...

A da se zbog svakojakih obrta teško dolazi do rješenja, zorno pokazuje slučaj bala. Budući da bez poništenja koncesije za njihovo sufinanciranje nije htjelo ni čuti nadležno ministarstvo i fond - od kojih je Čehok uspio ishoditi lijepi novac, kojih se Habuš odrekao - vijećnici su stavili van snage svoju odluku o koncesiji, tvrdeći da je „apsolutno neprovediva“.

Istovremeno, gradski su vijećnici odlučili podržati raskid Ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada iz 2008. godine, koji je sklopljen s T7 VIS-om, prethodnikom T&H Investom, jer bale, uz ostalo, više ne sadrže puno organskih tvari... Međutim, nakon žalbe zajednice ponuditelje na čelu sa CE-ZA-R-om, koji je u posrednom suvlasništvu Petra Pripuza, prvo je Državna komisija za kontrolu javne nabave poništila odluku Gradskog vijeća o stavljanju van snage odluke o koncesiji, a sada su naknadna ispitivanja pokazala kako mjerenja iz 2017. nisu bila vjerodostojna...

I što sad? Jasno je da se bale mogu dati samo jednom subjektu. Kako bi se izbjegla novi rizici, trebale bi se riješiti po jednom od dva važeća pravna posla, koncesiji ili ugovoru iz 2008., a tu je zajednica ponuditelja u prednosti. Jer, ako ništa drugo, ima odgovarajuće dozvole pa i MBO postrojenje u Brezju. U tom bi smjeru, naravno, trebalo krenuti što prije. Ako treba i samostalno pa neka nadležni objašnjavaju zašto svi mogu dobiti sufinanciranje zbrinjavanja otpada, samo ne Varaždin. Više se nema što čekati.

Možda ishod upravnog spora protiv spomenutog rješenja DKOM-a? Teško, budući da bi do tada mogle proći godine. Jasno, neće za takvo rješenje biti svi vijećnici. Vjerojatno ne oporbeni, a zacijelo ni i dvojica vijećnika iz Lige za Varaždin, Davor Patafta, potpisnik spomenutog ugovora ispred prethodnika T&H Investa, kao i Vlado Sevšek, odvjetnik tog poduzeća. Osim, naravno, ako iz gradske blagajne novac za bale ne ode i po osnovu Ugovora iz 2008., što bi bila katastrofa. Međutim, ni Patafta ne bi trebao biti nezadovoljan. Njemu se za zemljište u Ulici V. Novaka smiješi još ljepši novac nego sada Hrvoju Vojvodi. Samo, kako sve to platiti?