Istraga bez kraja?

| 19.1.2017. u 08:45h | Objavljeno u Iz moga kuta

Sudski epilog najvećeg prijevoza ilegalnog oružja, streljiva i eksploziva u Varaždinskoj županiji primakao se kraju, ali i dalje su ključna pitanja bez odgovora.

Prije svega, odakle dvojici nepravomoćno osuđenih vozača pedesetak pištolja, deseci automatskog oružja, eksploziva i stotine metaka, a posebice je li sve to zapravo iz - skladišta policije!

O tome se baš ništa ne zna i nakon dvije godine suđenja tijekom kojih je ovaj slučaj postao - još zamršeniji.

Tako su potpuno nejasne okolnosti koje su dovele do zapljene.

Iz svjedočenja interventnih policajca, koji su priveli voza-če, može se zaključiti da se radilo tek o - pukoj sreći i intuiciji. Oni su, naime, rekli da su bili u redovnoj (!) kontroli, tijekom koje su zamijetili vozilo koje koriste osobe iz krim-miljea (iako vlasnik nije osuđivan!), pa su ga zaustavili i, neočekivano, otkrili oružje, a vozeče - priveli!

Nasuprot tome, pokazujući zaplijenjeni arsenal, čelnici policije naglašavali su da je to rezultat planirane, koordinirane akcije u sklopu opsežnog kriminalistič- kog istraživanja tijekom kojeg je utvrđeno da su uhićeni tek posrednici, a da izvor i odredište oružja tek treba utvrditi.

A to utvrđivanja traje više od dvije godine, ali pomaka nema.

Tako se barem može zaključiti iz odgovora koje cijelo vrijeme dobivamo iz PU varaždinske, i to na pitanja koje zapravo šaljemo MUPu. Zbog toga smo pisali i u Vladu, moleći da barem potvrde ili opovrgnu da se radi o oružju iz policije.

Uzaludno. MUP nam je opet tek poručio da je kriminalističko istraživanje i dalje u tijeku, uz napomenu da su izvidi kaznenih djela tajni. Bilo bi to, naravno, potpuno razumljivo da nisu već prošle dvije godine od „koordinirane akcije“ koja je rezultirala uhićenjem tek prijevoznika oružja za koje se sumnja da je bilo namijenjeno za kaznena djela, pa i terorizam.

Zbog toga ne čudi da je u međuvremenu zastupnik Anđelko Stričak ustvrdio da je zakazao cijeli sustav, od policije do sigurnosno-obavještajnih službi.

Njegove sumnje da se sve zataškava, DORH je odbacio. No, kako vrijeme prolazi a da se ne zna se ni je li oružje iz policije, ne čudi ocjena sa suda o „neobjašnjivoj lijenosti organa koji gone počinitelje djela jer se ovdje mogla lako utvrditi i početna i krajnja točka oružja“. Uistinu, zar će istraga o oružju završiti kao što je svojedobno ona u vezi korupcije u varaždinskom HZZO.

Tu je osuđena jedna osoba, iako je tijekom suđenja bilo jasno da se radi o ekipi koja je uhićena kasnije. Ponovi li se to opet, bit će to još jedan dokaz da naša država i nakon 25 godina samostalnosti teško osigurava osnovno, kao što je sigurnost, jer institucije ne rade kako valja. Osim kad se radi o policajcima koji nisu naplatili prometnu kaznu, pa se u to uključuje čak i USKOK..

Označeno u