Ima li volje?

| 24.2.2020. u 21:38h | Objavljeno u Iz moga kuta

Rejting im raste, a ništa ne rade, samo kritiziraju i još imaju tog Bernardića... Ovako je otprilike glasio jedan od osvrta autora začuđenog što SDP, prema istraživanju Promocije plus za HRT, trenutno osvaja 29,1 posto glasova birača ili 4,3 posto više nego prije mjesec dana, drugi je HDZ s 26,9 posto ili pola posto manje nego u siječnju. Ako je uistinu tako kako tvrdi citirani autor, zašto onda SDP-u rejting raste?

Tome je, kako se obično navodi, zacijelo doprinio ishod predsjedničkih izbora, ali ni on ne bi bio takav da i Zoran Milanović i SDP nisu odašiljali i ne odašilju poruke koje su, očigledno, bolje prihvaćene od onih HDZ-a. Naime, dok je Kolinda Grabar Kitarović, uz niz gafova, pozivala na zajedništvo i domoljublje, kao da samo usred rata, Milanović je naglasak stavljao na „normalnu“ Hrvatsku, zemlju bez korupcije, kriminala, nepotizma i sl. Na tim porukama svoj uspon gradi i SDP, svjestan da nema puno što reći o gospodarskim pitanjima...

Uostalom, može se živjeti (neko vrijeme) i loše, ako ima nade da se to može na pošten način prevladati, ali kada takva nada nestane, onda se dižu ruke od svega i spremaju koferi... A što Grabar Kitarović i HDZ odgovaraju kada mu se predbacuje korupcija, kriminal, nepotizam i stranački klijentelizam? Ništa ili gotovo ništa, što osobito čudi jer ni Milanović ni u SDP nisu sveci.

Jedan od rijetkih iz HDZ-a, koji je na to jasno ukazao je Anđelko Stričak, čelnik HDZ-a Varaždinske županije, koji je poručio da je SDP zapravo jedina stranka na sjeveru, koja ima pravomoćno osuđena tri svoja zastupnika tj. u početku suđenja obnašali su funkcije zastupnika, i to za na krivotvorenje, zloupotrebu službenog položaja, nesavjesno obavljanje dužnosti i prijevaru, dok je predsjednik međimurskog SDP-a zatečen na granici s neprijavljenih 70 tisuća eura...

Na ove „sitnice“ Stričak je ukazao prije mjesec dana, a prilikom prošlotjednog obilježavanja 30. obljetnice HDZ-a Varaždinske županije otišao je i korak dalje. Uz ostalo, poručio je da nema mjesta u HDZ-u za one koji su porezni dužnici i s pravomoćno osuđeni. Naravno, to je dobro čuti, ali nije dovoljno, pogotovo ne u zemlji u kojoj se na ishod sudskih postupaka treba čekati i po desetak godina. Upravo zbog toga nužno je ozdraviti naše društvo, općine i gradove, otvoriti ih građanima kojima trebaju znati što se i kako troši, odnosno za što se misli potrošiti njihov novac, primjerice, u Varaždinu.

To nije teško, samo treba volje, kao što je to pokazao Bjelovar, a sada i Sv. Nedjelja. Kad će biti tako, onda se neće moći tvrditi da su u ključnim stvarima i HDZ i SDP isti, odnosno da se boje pokazati kako se troši novac građana.

Označeno u